Kreativitás

21+1 ötlet, hogy kreatívabb légy a mindennapokban

A kreativitás olyan, mint egy izom. Minél többet és minél több módon gyakoroljuk azt, annál erősebb lesz. Minél inkább úgy alakítod a napjaidat, hogy legyen bennük legalább egy kis hely a kreativitásra, kreatív tevékenységekre, annál kreatívabbá válhatsz. Íme 21 ötlet arra, hogy hogyan is érd ezt el — a legtöbbjük nem igényel sok időt, csak esetleg egy kis tervezést, hogy biztos sor kerüljön rá a nap folyamán. 🙂

1. Próbálj ki új recepteket vagy vigyél kis változásokat a módba, ahogy eddig készítettél el valamit. Tedd fel magadnak a kérdést: hogyan készíthetném el vagy tálalhatnám ezt az ételt egy kicsit kreatívabban?

38420943_264452347489004_8868565514381688832_n

2. Sajátíts el egy új kézséget. A legjobb hely erre pedig nem más, mint a Skillshare, ahol bármilyen témáról tanulhatsz rövid videók formájában. Próbálj ki valami olyat is, ami messze(bb) esik az érdeklődési körödtől, csak úgy, a szórakozás és az új dolgok izgalma kedvéért! Ki tudja, a végén még megleped saját magad is azzal, hogy mennyire bejön az adott dolog.

3. Vegyél a kezedbe egy hozzád közel eső könyvet, nyisd ki azt egy random oldalon, majd olvasd el milyen bölcsességet, tanácsot tartogat számodra.

4. Nézd át a ruháidat és kombinálj össze új outfiteket. Próbálj ki valami merészet, valami szokatlant öltözködés, haj és smink terén. Légy merész, kísérletezz!

5. Hallgass TED talk-okat vagy podcastokat monoton, unalmas tennivalók közben, mint például a mosogatás, takarítás, vagy akár reggelizés (és más étkezések) közben, amennyiben egyedül vagy.

6. Találj 5-10 percet arra, hogy a kedvenc energikus számaidra táncolj!

7. Naplózz! Ebben a bejegyzésben több kreatív naplózási módszerről is írtam, lehet velük kísérletezni és kreatívkodni! 🙂

8. Brainstorming-olj egy barátoddal (vagy egyedül). Nagyon inspiráltak James Altucher blog bejegyzései arról, hogy hogyan álljunk elő minél több ötlettel, vagy ahogy ő hívja, hogyan legyünk “ötletgépek”. Az ő személyes rutinja az, hogy minden nap brainstormingol, amely alatt 10 ötletet le kell írnia, melynek eredményeként évente 3650 ötlete van lejegyezve papírra. Ennek a gyakorlatnak nem az a lényege, hogy kivételesen jó ötletekkel álljon elő, hanem hogy az ötletelés szokássá váljon, melynek eredményeként minél több és kreatívabb ötlettel tud előállni.

photo-1508264443919-15a31e1d9c1a

9. Olvass el egy-két verset.

10. Takarítás közben (ha magad vagy) tarts rögtönzött egyszemélyes “koncertet”. Hadd szóljanak a kedvenc számaid jó hangosan, a seprű/poroló pedig legyen a képzeletbli mikrofonod!

11. Szánj egy kis időt arra, hogy unatkozz! Tudományosan bizonyított, hogy az unalom fokozott kreativitáshoz vezet. Ülj le egy kávé/tea elfogyasztásának erejéig és ne csinálj semmit, csak élvezd ki a pillanat egyszerűségének varázsát. Ne csinálj semmi egyebet, csak érzékeld és figyeld meg a dolgokat magad körül. Nagy az esély rá, hogy a kreatív agyad aktivizálja magát: ha támad valami jó ötleted, ne hezitálj, papírt elő és jegyezz le mindent! (Lehet okostelefon is, vagy más elektronikai készülék, de én ebben ilyen oldschool vagyok, nálam semmi sem helyettesítheti a papír és toll fizikai jelenlétét :))

12. Menj el egy fényképezős sétára! A sétálás már önmagában nagyon sok kreatív energiát szabadít fel, de fokozhatod ezt még úgy, hogy fogod a mobilod (ami feltételezem úgyis majdnem mindig nálad van, ha mész valahová) vagy a fényképezőgéped, és alapos megfigyelője leszel a környezetnek magad körül: tudatosan törekedj arra, hogy érdekes formákat és színeket vegyél észre, majd fényképezd le azokat! Esetleg tedd fel magadnak a kérdést: milyen szögből lenne ez a kép sokkal érdekesebb, szokatlanabb, kreatívabb? Ezt a kis kreatív “gyakorlatot” akkor is megcsinálhatod, ha csak egy üzletbe mész, vagy úton suliba/munkába.

pexels-photo-556957

13. Fordíts 5-10 percet arra, hogy papírra vesd azokat az érzéseket, amiket az adott pillanatban tapasztalsz (fizikailag az érzékeiddel & lelkileg egyaránt) olyan részletesen, ahogy csak képes vagy rá.

14. Rajzolj vagy fess valamit! Elő a színekkel és engedd szabadon a fantáziád.

15. Csinálj egy inspirációs faliújságot! Válogass össze és/vagy nyírj ki számodra tetsző idézeteket, képeket, illusztrációkat és kedved szerint kombináld őket össze, majd tedd ki a szobád falára.

16. Tarts digitális detoxot. Válassz ki egy napot, amikor nem mész fel egy közösségi oldalra sem, amikor nem csekkolod az emailjeidet, nem böngészel a világhálón és lehetőleg nem töltesz sok időt a készülékeid közelében egyébként sem. Azt az időt, amit a telefonodon/laptopodon töltenél, helyettesítsd a fenti kreatív tevékenységek valamelyikével!

photo-1490186969638-fe0c8aea80bd

17. Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mit szerettél csinálni, amikor gyerek voltál? Gondolj bele, amikor kicsik voltunk és még nem volt tele a fejünk teendő listákkal, ösztönösen sokkal kreatívabbak voltunk.. Én például emlékszem, hogy egy időben az volt a hobbim kiskoromban, hogy újságokból kinyírkáltam képeket, szavakat, szövegmorzsákat, és egy üres füzetbe kedvemre ragasztgattam őket. Ezt neveztem a saját újságomnak. 😀 Aztán volt idő, amikor szerettem nagyon színesen öltözködni, mindent összekombinálni mindennel, ez is egy módja volt annak, hogy kifejezzem a kreativitásom. Dalszövegeket írtam. Egy időben rajzolgattam is — nem mintha olyan jól rajzoltam volna, de élveztem a folyamatot és csak ez számított. 🙂 Próbáld meg felidézni, nálad mik voltak ezek a kis kreatív dolgok, amik örömet okoztak és próbálkozz meg velük most, hátha ennyi év után is képesek még kreatívan feltölteni.

18. Nézz fel az égre és használd a fantáziád, hogy a különböző formájú felhőkből milyen ábrák vehetőek ki — úgy, mint ahogy azt gyerekkorodban is csináltad (ezt szerintem mindenki csinálta :))

19. Díszítsd ki egy kicsit azt a helyet, ahol a legtöbb időt töltöd: tegyél az asztalodra virágokat egy vázába, egy-két gyertyát, illetve néhány ispiráló idézetet oda, ahol szem előtt lesznek.

20. Próbálj meg haikut írni.

21. Nyisd ki a szótárat egy random oldalon és becsukott szemmel mutass egy helyre azon belül: válaszd ki azt a szót, ami a legközelebb esik az ujjadhoz, majd nézd meg milyen szó áll az adott szó előtt és után. Ezt a 3 szót használva írj egy pár mondatos/bekezdéses rövid történetet vagy verset!

+1: És végezetül: csinálj időt a kreativitásnak! Amikor tervezed a napodat, tervezz be egy Kreatív Órát, ami csak és kizárólag arról szól, hogy valami kreatívat csinálsz. Tudatosan is lehet ám edzeni a kreativitás-izmunk. 🙂

photo-1520493645067-274a96b10e8e

Ti mivel egészítenétek ki a listát? Mivel szoktátok kreatívabbá tenni a mindennapokat? 🎨✍️

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.