Produktivitás

Turbózd fel a produktivitásod 5 lépésben

Elszántan ébredsz fel, készen arra, hogy ma teljes lendülettel és erőbedobással dolgozz azon a bizonyos projekten, a nagybetűs célodon; ma gőzerővel fogsz tanulni arra a vizsgára. Igen, ma megírod azt a blog bejegyzést/cikket/fejezetet/beadandót… Megiszod a reggeli kávédat és szinte érzed a vénáidban, ahogy az folyékony produktivitássá válik benned, melynek hatására minden sejted egyként suttogja: Ez a nap más lesz, mint a tegnapi. Érzem. Ma én leszek a produktivitás definíciója, ma egy pont sem marad elvégezetlenül a to-do listámon!

Hozzá is állsz ahhoz a bizonyos dologhoz: kb. az első 1-2 órában még tart is ez a megdönthetetlen elszántság és lelkesedés az iránt, amit csinálsz. Viszont az első pár óra után (valakinél akár hamarabb is) már nem megy úgy a fókuszálás, mint az elején: azt veszed észre, hogy minden irányba áramlanak a gondolataid, csak abba az egybe nem, ahová kéne — arra, amin dolgozol vagy amit tanulsz. Miért van ez? Elmúlt a kávé hatása? Csupán ennyire lennék képes egy nap?

Nos, létezik erre egy sokkal tudomány-alapúbb válasz is: az agyunknak szünetre van szüksége. Éppen ezért, ha produktívabb akarsz lenni, akkor a megoldás egy kissé paradox lehet: tarts több szünetet. 

Bár sokszor úgy érezzük, hogy akkor lehetünk a legproduktívabbak, illetve akkor végezhetjük el a lehető legtöbbet, ha folyamatosan, megállás nélkül foglalkozunk egy adott dologgal (vagy több dologgal egymás után). Akkor, ha nem vesztegetjük az időnket más dolgokkal, amik elvonhatják a figyelmünk. Úgy gondoljuk, az a helyes, ha majd csak akkor pihenünk, amikor kész leszünk azzal, amit csinálunk. De a tudomány szerint ez nem így van:

“Kutatások bizonyítják, hogy akkor vagyunk a legproduktívabbak, amikor magas intenzitású összpontosítások és időnkénti pihenések periódusait váltogatjuk” — Tony Schwartz

Hogyan csináld ezt? Egy módszer természetesen nem működhet mindenkinél, de az alábbi pár tipp jó kiindulópont lehet, amivel lehet kísérletezgetni:

1.  Tervezés az alapja mindennek

…nálam legalábbis igen. Amikor a következő napod tervezed be, a teendőid mellett tervezd be a szüneteket is előre (hogy milyen hosszú szüneteket tartasz & hogy mit fogsz csinálni az adott szünetekben). Erre a legideálisabb időpont az előző este.

a1

A következő kérdés, ami felmerülhet benned: oké, de hány szünetet tartsak és milyen időközönként?

2. Kísérletezz és találd meg a számodra legmegfelelőbb fókusz-szünet intervallumot

Erre több módszer létezik, de én úgy gondolom, hogy mindannyian máshogy működünk, ezért is azt javaslom, hogy kísérletezz az alábbi intervallumokkal és tapasztald ki, melyik működik nálad a legjobban:

 • Pomodoro módszer: ez talán a legismertebb technika egyszerűsége és hatékonysága miatt, melynek lényege, hogy rövid, de annál produktívabb és intenzívebb időtartamokban dolgozzunk, majd tartsunk egy nagyon rövid szünetet: pontosabban minden 25 perc fókuszált idő után 5 perc szünetet kéne tartani 4x egymás után (ez így együtt egy Pomodoro session), majd a 4 “kör” után egy hosszabb szünetet (15-30 perc). Az egyedüli hozzávaló egy időzítő, mint ahogy az összes többi módszerhez is.

FB-Post_March2018_1200x6309.png

 • Tocks: egy variációja a Pomodoronak — 45 perc fókuszált idő és 15 perc szünet.
 • 90 perces fókuszált session-ök: ez a módszer az emberi test természetes ritmusán alapszik. A testünkben folyamatosan ciklusok váltogatják egymást, melyeket ultradián ritmusnak is neveznek. Minden egyes ciklusban van egy csúcspont, amikor a legtöbb energiával rendelkezünk, illetve egy mélypont, amikor a legkimerültebbek vagyunk. Ez a technika ezeket az energia csúcs- és mélypontokat használja ki, ugyanis ahogy azt az alábbi ábra is illusztrálja, minden 90 perc intenzív összpontosítás után beáll a mélypont, ami kb. 20-30 percig tart. Tehát itt a formula a következő: 90-120 perc intenzív munka/tanulás, majd 20-30 perc szünet.

NGSky21

“Ideje elkezdenünk ciklikus, nem pedig lineáris módon gondolni a produktivitásra és a teljesítményre. Sokan már elérkeztek ahhoz a felismeréshez, hogy vannak bizonyos csúcspontjaik a nap folyamán, amikor jobb dolgozók; olyan is, amikor jobb gondolkozók; illetve olyan pontjaik is, amikor Netflixen kívül nem jók semmire” — Tom Gibson

3. Szállj fel az offline vonatra

Ha egy fókuszált session vége után az első dolgod az lenne, hogy az okostelefonod után nyúlj, ne tedd: két amerikai egyetem (Illinois, George Mason) közös kutatásai szerint a weboldalak olvasása és az emailek ellenőrizése ugyanazokat a mentális folyamatokat veszi igénybe, mint amiket akkor használunk, amikor dolgozunk. Ennek eredményeként egy “online szünet” után csak sokkal fáradtabbak vagyunk. Arról ne is beszéljunk, hogy a közösségi média böngészése az 5 perces szüneteket nagyon könnyen 15-20 percessé teheti, anélkül, hogy azt észrevennénk… Szóval használd ki okosan ezeket a kis szüneteket, melyeknek célja, hogy feltöltődj energiával, nem pedig az, hogy még jobban lemerítsd a belső aksidat.

photo-1495791153954-705fa8c56eec

4. Így töltsd fel a produktivitás-elemed

…azaz ezeket csináld a képernyőbe bámulás helyett:

 • Fizikai töltés: nyújts, táncolj, erősítsd az izmaid, mindegy milyen formában, csak mozogj. A munka közbeni mozgásnak rengeteg jótékony hatása van, mint pl. a javult koncentráció, az élesebb memória, gyorsabb tanulás és felturbózott kreativitás, csak hogy párat említsek.. A lista elég hosszú. 🙂
 • Lelki töltés: meditálj — nincs is jobb módja kikapcsolni az elméd.
 • Aksitöltő séta: ez is a mozgás kategóriába tartozik, de ezt külön is ki szerettem volna emelni. A sétálás, a természetben töltött idő rengeteget segíthet, ha mentálisan leszívva, erőtlennek érzed magad, vagy ha nam érzed magad elég motiváltnak.

Tudtad? Charles Darwin napjai jelentős részét sétálással töltötte, mert úgy sokkal könnyebben megoldást tudott találni azokra a problémákra, melyekre az asztalánál ülve, a négy fal között képtelen volt.

 • Power nap, azaz a tudatos szieszta: egy rövid, 10-30 perces szunyálás a nap folyamán bizonyítottan növeli az éberséget, a produktivást, a tanulási kapacitásunk, illetve javítja az emlékezőképességünk.
 • Hidratálj: mert a nagy flow-ban könnyű megfeledkezni a legalapvetőbb emberi szükségleteinkről is.

5. Vedd igénybe az applikációszisztensed

…azaz fordítsd előnyödre a technológiát és legyenek ezek az applikációk a virtuális asszisztenseid:

 • Cold Turkey Blocker + Cold Turkey Writer: a Cold Turkey egy olyan alkalmazás, amivel az általad megszabott időkre blokkolni tudod azokat az oldalakat, amik sokszor elvonják a figyelmed (pl. Facebook, YouTube, email). A Cold Turkey Writer pedig gyakorlatilag egy írógéppé alakítja a gépedet, mégpedig úgy, hogy az általad megadott írási célig (ez lehet írási idő vagy szómennyiség) blokkol mindent a gépeden, az egyedüli dolog, ami a képernyőn van, az egy üres “lap” – amíg nem jár le az idő vagy nem éred el az adott célt, garantáltan nem tudsz kilépni belőle, így esélyed sincs elkalandozni.
 • Tomightyingyenes számítógépes Pomodoro app.
 • Tide: ingyenes mobilos app; minimalista dizájn, Pomodoro időzítővel, inspiráló idézetekkel.

a

Végezetül..

Ne feledd, a legfontosabb, hogy bátran kísérletezz ezekkel a módszerekkel & hogy kitapasztald, mi műkodik számodra a legjobban. 🙂

És nem utolsósorban, kíváncsi vagyok a véleményedre: mi a számodra legmegfelelőbb fókusz-szünet intervallum, melyik vált be a legjobban? Illetve milyen más módszereket alkalmazol, melyek segítenek felturbózni a produktivitásod? Ha tetszett a bejegyzés, hagyj egy üzenetet a blog Facebook oldalán a bejegyzés alatt vagy privátban. 🙂

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5

You may also like...