Blackbird travels

Krétai útinapló & praktikus tippek (Hersonissos, Chrissi sziget)

Június végén 7 napot töltöttünk a filmbe illő napfelkelték, finom ételek, vad macskák és Zeus szülőhelyének szigetén, azaz a legnagyobb görög szigeten: Krétán. Ez a bejegyzés félig a mi élményeink és benyomásaink gyűjteménye, félig pedig útmutató és ajánló azoknak, akik a jövőben Kréta, azon belül is Hersonissos városának meglátogatását tervezik. Nem utolsósorban pedig egy kis kedvcsináló, ha még nem tudjátok, hova legyen a következő nyaralás. 🙂

Mivel egy fix dátumhoz voltunk kötve, ami mindkettőnknek megfelelt, ezúttal nem a legolcsóbb repjeggyel utaztunk. Amire fontos odafigyelni, illetve előre belekalkulálni az árba, hogy a bőrönd ára lehet kis híján annyi, mint maga a repjegy (amennyiben nem elég a kézipoggyász), így könnyen megduplázhatja az árat. Erre például én előtte nem gondoltam, vagy ha gondoltam is, nem voltam tisztában azzal, hogy milyen magasak a bőrönd díjak, ugyanis nem repülök gyakran, ha repültem is az utóbbi időben, az csak pár napra volt, amikoris ezzel nem kellett foglalkoznom, hisz elég volt a kézipoggyász. Persze ezek az árak függnek az adott légitársaságtól — mi a WizzAir-rel repültünk.

36803938_10212939470021658_2855462973286121472_n

Tipp: ha helyet akarsz spórolni, vagy csak egy kézipoggyásszal mész, a hagyományos vastag törölközők helyett szerezz be mikroszálas utazó törölkőző(ke)t, amik nagyon kevés helyet foglalnak, olyan apróra összehajthatóak. Én is megfogadtam, hogy beszerzek még egy-kettőt, ugyanis tisztálkodáshoz ilyet vittem, viszont a strandra hagyományos strandtörülközőt (ami nem kevés helyet foglal), viszont láttam egy családot, akik strandtörölköző helyett is ezeket használták és milyen jó ötlet!

Nekem ilyen Decathlon-os van:

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt decathlon travel towel purple

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért pont Kréta? Igazából nincs különösebb oka, hogy ezt az úticélt választottuk, csupán annyi, hogy ide találtuk a legkedvezőbb árú repülőjegy és szállás kombót a nekünk megfelelő időpontra. Én alapból leginkább Görögországba vagy Spanyolországba akartam, ugyanis még egyik országban sem jártam. Spanyolországba egy kicsit jobban húzott a szívem, mivel tanulok spanyolul, így ez egy lehetőség lett volna élesben kipróbálni az idáig elsajátított nyelvtudást, de ugyanúgy kacsingattunk Ciprus felé is például.

Péntek reggel fél8-kor indult a gépünk, így hajnali háromkor indultunk Budapestre. Az indulásunk előtt hatalmas vihar tombolt (rossz ómen?! 😂 nem, szerencsére ezúttal nem voltak sem elúszó telefonok, sem égnek álló lábkörmök 😀 most megúsztam egy macskacsikarással :)) Szerencsénkre imáim meghallgatásra találtak és pont indulásunk előtt alábbhagyott egy kicsit a vihar, a továbbiakban már csak enyhébben esett és nem villámlott.

36772294_10212939395139786_1088990147606740992_n

A gépről leszállva: hogyan juss el Heraklion repteréről Hersonissosba, Maliába vagy Agios Nikolaosba? 

Érdemes busszal közlekedni, ugyanis olcsó. Közvetlen a reptér mellett van a buszmegálló, ahol jegyet is lehet venni, de azt ugyanúgy lehet a buszon is, amelyen egy külön alkalmazott jár ülésről ülésre és nála lehet megvenni, nem úgy, mint itt, ahol ez is a buszsofőr feladata, így sok időt spórolnak az egyes megállóknál. A jegy ára Heraklionból Hersonissosba 3,30€, az út pedig kb. 45-50 percig tartott. A jegyekért felelős hölgy abban is segített, hogy a szállásunk szerint hanyas megállón kell leszállnunk. Itt megtaláljátok a menetrendet. 

Mit szerettem Krétában, mi tetszett? 

 • A gyönyörű partok
 • Autentikus kis tavernák
 • Káprázatos napfelkelték
 • Az, hogy rengeteg étterem és bár van közvetlen a parton & este közvetlen a tenger mellett is lehet ülni
 • Hogy több étteremben vacsora után, a számla mellé kaptunk édességet és pár szelet dinnyét
 • Este hat-hétig maradni a parton, amikor már alig van ott ember
 • A helyi dinnye — isteni és olcsó
 • A mennyei gyros

36804551_10212939400779927_5159076731264434176_n

Mi nem tetszett? 

 • A túlságosan nyomuló pincérek, illetve “behívogató emberek”, akiknek nagy része inkább elijeszti nyomulásával a vendégeket, mintsem valóban invitálja.
 • Az, hogy pár helyet leszámítva (mondjuk a kis tavernákat) nincs meg annyira a görög atmoszféra, sokkal inkább tömegtrendekre kiélezett helyek követik egymást a másik után, ahol nem helyi görög zene szól, hanem az aktuális nemzetközi “slágerek”, ami itthon is ugyanaz. Sokkal élvezetesebb volt olyan éttermekben lenni, ahol görög zene szólt (ilyet közvetlen a parton nem nagyon találtok).
 • Az elképesztő méretű műanyag pazarlás. Elszomorító, hogy ezek az emberek tenger mellett élnek, de látszólag nem nagyon foglalkoztatja őket, hogy megvédjék azt a szennyezéstől.

Tanulságok — mert hát milyen utazás az, ami után az emberlánya nem gyarapodik valami “nagy” életbölcsességgel

 • Ne simogassatok görög macskákat, nagyon vadak. Tudom, épeszű ember alapból nem simogatna idegen utcai macskákat, de nem bírtam megállni, olyan aranyosak (jó, mondjuk szerintem minden macska aranyos) és tele van velük a sziget.
 • Venni egy minőségi slapkit strandpapucsot. Eff you, CCC-s flip-flop papucs, ami kisebezte a lábfejem.
 • Nem menni többet matraccal a vízre, ha csak egy kis & látszólag enyhe szél is van. Mi megtettük és szinte pillanatok alatt baromi messze kerültünk a parttól, a szél pedig csak egyre erősebb lett… Hát, mit ne mondjak, volt egy kis adrenalin. “Csupán” fél órába telt, míg nagy nehezen, széllel szemben kieveztünk.

36756907_10212939399059884_2416144302020231168_n

Autóbérlés: egy napra terveztünk autót bérelni, de végül nem béreltünk, ugyanis busszal olcsóbban jöttünk ki. Egyébként érdemesebb ott foglalni, nem pedig előre online, ugyanis helyben olcsóbb. A legolcsóbb autók egy napra biztosítással 40-45€ körül vannak.

napágyak ára az adott strandtól függ, de a legtöbb helyen két napágy és egy napernyő 10€ egy napra. A Star Beach-en lehetett külön napágyat is bérelni, ami 3,50€/nap.

CHRISSI SZIGET

Ha Kréta keleti részét látogatjátok meg, akkor nem érdemes kihagyni Chrissi szigetét, ami egy hajóval megközelíthető kis lakatlan sziget, amely türkizkék vizéről és szinte fehér homokjáról híres. A kikötőváros neve, ahonnan el lehet jutni a a szigetre, Lerapetra, ami egyébként Európa legdélibb városa is. Eredetileg a sziget meglátogatásának napjára akartunk autót bérelni, hogy Lerapetraig, majd onnan vissza Hersonissosba autóval menjünk. Majd szombaton, ottlétünk második napján, az utcán sétálva elvettem egy programfüzetet az egyik utazási iroda épülete elől, mivel több érdekes krétai látnivalóról is írtak benne. Chrissi-re is kínáltak utazási lehetőséget, így aznap este be is mentünk érdeklődni a részletek iránt. Az út, ami magába foglalta a buszos utat Lerapetrába és vissza, illetve a Chrissi-re való utat oda-vissza 39€, ami jó, mert a hajóút eleve 25€. Plusz 6 euróért még kajacsomagot is kaptunk (mi ezt választottuk), ami jól jött, mert a szigeten nincs semmilyen étterem vagy bolt, ahol kaját lehetne venni, szóval amit reggel vittünk, az nem lett volna elég egész napra. Egyedül a hajón lehet venni szendvicseket, kekszeket, muffinokat és chipseket. A mi kajapakkunk sokkal jobban megérte, ugyanis ha ott veszünk annyi mennyiségű ételt, mint amennyit kaptunk, jóval drágábban jövünk ki. A kajacsomag tartalmazott egy szabadon választott meleg ételt (elég kis adag, nem volt különösebb íze, de legalább kaja volt), egy szendvicset, egy almát, egy kis görög salátát és egy flakon vizet. Az út összesen 2 óráig tartott + a várakozási idő a hajóra felszállásnál, szóval azzal együtt kb. 2 és fél. A buszos út egy óra volt, majd hajóval is egy órát utaztunk a szigetre. Érdemes minél előbb felszállni a hajóra (vagyis amint csak lehet sorba állni), ha fent szeretnétek ülni és élvezni a kilátást, nem pedig a hajó belsejében utazni. Amint leszálltunk a hajóról, mi, ahogyan szinte mindenki más is, a sziget leghíresebb része, a Golden Beach felé vettük az irányt. Egyébként maga a sziget elnevezése is (Chrissi) azt jelenti, hogy Arany sziget, amit a homok arany színe inspirált. Döntsétek el a képek alapján, hogy rászolgált-e erre a névre. 🙂

36821190_10212939383579497_2312388500718092288_n

36774675_10212939395379792_2556501213323460608_n

36835433_10212939389059634_7184203800452792320_n

Összeségében 4 óránk volt a szigeten, ami nem olyan sok, pláne, ha fel is akarjátok egy kicsit fedezni és nem csupán az átlátszó vízben vagy a parton chillezni.

Fontos: ha kicsit túrázni is akartok Chrissin, akkor mindenképp vigyetek magatokkal sportcipőt. Ezenkívül a vízicipő is elengedhetetlen, ha be akartok menni a vízbe, mert az eleje nagyon sziklás.

Szerintem érdemes kicsit bejárni, ugyanis a Golden Beach-től nem messze északra egy nagyon hosszú szakaszon végig kagylókból képződött sziklák vannak, ami valami gyönyörű. És így találtunk olyan partszakaszt is, ami — lehet, hogy nem a legszebb volt, de ahol — rajtunk kívül nem volt senki. Ugye említettem, hogy étterem nincs, viszont egy kis bár volt a Golden Beach partján, viszont az árakról nem tudok nyilatkozni, ugyanis nem vettünk ott semmit.

36844786_10212939394939781_4786648391767556096_n

STAR BEACH

Ha egy kis adrenalinra vagy éppen nappali bulizásra vágytok, akkor a városban található Star Beach jó választás lehet. Különböző extrém vízisportokra van itt lehetőseg, van bungee jumping, medencék, csúszdák, bárok, pálmafák és habparty napi szinten. A belépés ingyenes, de minden másért fizetni kell. Egy napágy itt 3,50€, a napernyő pedig 3€. Mi kétszer eljöttünk ide, de nem az előbb említettek miatt, hanem csak azért, mert tetszett itt a part, ami nagyon szép homokos. A vízen három kierősített szörfdeszka lebeg, amin lehet napozni, ez nagyon bejött. Főleg a vízimatracos incidensünk után jó volt biztonságban lebegni a vízen 😀

Tanács: ne itt egyetek, van egy fast food “étterem”, de nagyon rossz volt a kaja, semmi sem volt friss és ízre is nulla volt. Ajánlom, hogy inkább menjetek ki valamelyik közeli étterembe.

36754156_10212939401179937_7797357506337964032_n

36747191_10212939393899755_1629582777617743872_n

Hol egyél Hersonissosban? A mi TOP hármasunk:

 • Rustico: bár a kaja is jó volt, de ez a hely elsősorban a fantasztikus kiszolgálás miatt volt az egyik kedvencünk. Háromszor látogattunk el ide: egyszer reggelizni és kétszer vacsorázni. Minden étkezés után hoztak még valami kis apróságot: dinnyét, gofrit, fagyit vagy csokikrémet. A kilátás fantasztikus. A legjobb, amit itt ettem, az a garnéla szaganaki volt, a barátomnak pedig nagyon ízlett az angol reggelijük. Az árak közepesek.
 • McDelly’s Casual Restaurant: itt ettem életem legjobb pita gyrosát, a barátom pedig egyik este pizzát evett, ami szintén isteni volt. Ez utolsó este volt, ha hamarabb kóstoljuk itt ezeket a finomságokat, még biztos jöttünk volna többször, mert árak szempontjából kedvezőbb volt, mint a többi hely, de ennek ellenére a minőség is szuper volt. A személyzet szintén nagyon figyelmes volt és ez is a parton van, szóval a kilátás szintén csillagos ötös.
 • Ktipa Ksilo: a legjobb kis autentikus görög taverna, ahol jártunk. Tipikus görög ételek szempontjából itt ettünk a legfinomabbat: a legjobb a Feta me meli volt (itt egyébként más neve volt kicsit, de nem emlékszem mi), azaz a tésztába csomagolt, mézes öntettel borított feta sajt. A füstölt bárányhús és a tzatziki is kiváló volt. Itt a végén szintén hoztak nekünk rakit (görög pálinka, én képtelen voltam meginni), sütit és dinnyét. Az pedig csak fokozta az élményt, hogy végig görög zene szólt.

36865664_10212939393459744_2556080233514008576_n

Hol ne egyél?

 • Star Beach: egy fast food “étterem” van itt. Bár kényelmes, hogy nem kell messzire menni, ha épp ott vagytok, viszont nagyon rossz volt: semmi sem volt friss és szörnyű íze volt a tacosnak, amit ettem. Érdemesebb inkább kimenni valamelyik közeli étterembe.
 • Marina Restaurant: ide egyszer reggelizni mentünk (vagyis inkább már bruncholni), de a minőseg nem volt a toppon. Ihatatlan kávé és friss croissant helyett 7 Days.

Tipikus görög ételek és italok, amiket próbáltunk: mi jött be és mi nem

 • Gyros: kihagyhatatlan az igazi görög gyros, mindig és mindenhol nagyon finom volt, de azért a McDelly-s viszi a pálmát.
 • Baklava: nekem rettentően édesek a görög édességek, de fagyival egész jó volt, az kicsit neutralizálta azt a tömény cukor ízt. Ez egyébként dióval, mézzel és cukorral (mondjuk úgy egy hordónyival) töltött rétestészta.

36791144_10212939388619623_677557019661565952_n

 • Kataifi: ez szintén nem az én ínyemnek való, szinte ugyanaz, mint a Baklava, csak kicsit más megjelenéssel.
 • Dolmadakia, azaz rizzsel töltött szőlőlevelek: talán ez volt a legrosszabb kajás élményem, nagyon nem jött be. Nagyon intenzív, erős íze van a szőlőlevélnek.

36839555_10212939382739476_7300055256157650944_n.jpg

 • Görög kávé (Ellinikos): ez egy kissé zaccos kávé, amit eredetileg a törököktől vettek át. Én inkább maradok az espressónál.
 • Feta Me Meli: na ez egy igazi ízorgazmus volt, már fentebb írtam róla.

36817620_10212939400579922_7389268714807361536_n

 • Görög saláta: mert ki lehet hagyni ezt Görögországban?

36763045_10212939399379892_1892709009794793472_n.jpg

 • Muszaka (Moussaka): rakott padlizsán. Az alján krumpli, majd azon padlizsán, darált hús, a tetején pedig ropogós sajt, ami nekem a legjobb része volt. Számomra egyszer próbálós; elég nehéz étel.

36820586_10212939400379917_1656033995135123456_n

 • Souvlaki: nyársra húzott húsdarabkák, semmi extra.
 • Tzatziki: jöhet minden mennyiségben!
 • Raki: azaz görög pálinka.
 • Mythos sör: nagyon jó volt, nem hiába a görögök egyik kedvence.

36802293_10212939394459769_6578248592899702784_n

 • Rizzsel töltött paradicsom (Yemista): ebből csak egy kicsit kóstoltunk, de finom volt.
 • Taramosalata (halikrapüré): már az üzletekben is feltűnt, hogy mi ez a rózsaszín püré, amit mindenhol árulnak. Tőkehal, ponty vagy tengeri pérhal ikrájából készül olívaolajjal, citromlével és még pár további hozzávalóval kikeverve; sok variációja van.

36887406_10212939401099935_5597906338899296256_n

 • Sztifádo: marha vagy bárányhús, hagymafejekkel párolva és tálalva.
 • Paradicsomos húsgombóc (Soutzoukakia)

36818229_10212939393979757_2253672355001794560_n

 • Garnéla szaganaki (Shrimp saganaki): ez volt az egyik kedvencem. Rákdarabok ilyen lecsós, hagymás mártásban. Friss zsemlével tökéletes.
 • Rántott kalmár: ez nem tipikus görög étel, de nekem újdonság volt és nagyon ízlett, főleg a csápjai, nagyon jó ropogós volt. A karikákra vágott verzió már kevésbé jött be.

36767924_10212939393659749_4995637149589045248_n

Végezetül még beszéljenek a képek:

36860409_10212939398939881_4972536298620321792_n

36852357_10212939394819778_3172568942849818624_n

36818930_10212939395019783_6577836576686997504_n
Ilyen káprázatos türkizkék a víz Chrissi felé ❤️
36811942_10212939384859529_37667065049382912_n
Hová menjünk legközelebb? 

36814469_10212939386899580_2054847628696354816_n

36810599_10212939382499470_5449250850700525568_n

36814402_10212939399219888_5211730195634978816_n

36776271_10212939390619673_1509304305847369728_n
Brunchin’

36804535_10212939396459819_7149559524796399616_n

36788285_10212939377699350_2055790361132924928_n

36778582_10212939391259689_8876242721178648576_n

36767826_10212939382379467_2030030710659612672_n

36761037_10212939429020633_7959445856942292992_n

36468178_2053958188197016_4552325369918652416_n

36745633_10212939389539646_5462170022132580352_n
Gyerekkorom tolla 😀

36476725_10212895580044436_4913336934723485696_n

36714967_10212939383499495_9195748533783756800_n

36756826_10212939388219613_8901661935364210688_n

36786337_10212940057436343_7225203042864332800_n

36854882_10212940057636348_5391258007541645312_n

You may also like...