Kreativitás Naplózás

Kreatív naplózás kezdőknek — önfelfedezés a papíron

Úgy érzed, hogy milliónyi gondolat kering a fejedben egyszerre és szükséged van egy helyre, ahová ezeket eltárolhatnád? Hisz annyi jó ötlet és gondolat merül feledésbe a pillanat elmúltával.. Úgy érzed, hogy néha annyira sűrűk a napjaid és olyan sok a teendő, hogy alig marad időd a kreatív önkifejezésre? Vagy éppen arra, hogy sokkal jobban megismerd saját magad, hogy tisztában legyél az érzéseiddel, frusztrációiddal és vágyaiddal?

Ha bármelyik kérdésre is igennel válaszoltál, akkor ez a bejegyzés talán pont az, amire szükséged van.

A megoldás pedig csak egy üres füzet, egy toll és napi minimum 10-15 perc. Nem hangzik túl komplikáltan, ugye?

photo-1489533119213-66a5cd877091

A naplózás egy rendkívül kreatív folyamat — sokkal több, mint csupán a veled történtek jegyzéke. A naplód egy hely, ahol közelebb kerülhetsz saját magadhoz, ahol rétegeket hámozhatsz le magadról, ahol nincsennek szabályok, ahol megörökítheted kósza gondolataidat és ahol új értelmet adhatsz azoknak. Egy hely, ahol alkothatsz, felfedezhetsz, megörökíthetsz, mélyre áshatsz és ahol szabadon engedheted a kreativitásod. Ahol teljes mértékben őszinte és magad lehetsz.

Számomra a naplózás segít tisztábban látni a dolgokat. Néha segít megkönnyebbülni azáltal, hogy kiírom magamból azokat a dolgokat, amik bántanak, zavarnak. Segít rendszerezni a gondolataimat. Leginkább reggel és este szeretek naplózni: reggel segít sokkal tudatosabban kezdeni a napot; este, lefekvés előtt pedig szeretem leírni az aznapi benyomásaimat, érzéseimet, gondolataimat, leckéket, a nap kiemelkedőbb pillanatait (de az átlagosakat egyaránt) — ez olyan, mint a zuhanyzás a testnek: megtisztítom az elmém, mielőtt aludni mennék. Esténként többnyire leírok 3 olyan dolgot is, amiért az adott nap hálás vagyok.

Ahogy azt említettem, a naplózásban nincsennek szabályok, de egy kivétel talán még is akad: az egyetlen szabály az, hogy légy 100 százalékosan őszinte. Ez az a hely, ahova a legtitkosabb, legszemélyesebb gondolataidat is leírhatod, hiszen ezt nem fogja senki sem látni, csak te. Nagyon hasznos tud lenni, amikor pl. egy hónap után visszaolvasod a gondolataidat és az akkori érzéseidet. Akár mintákat is észrevehetsz — olyan apró, jelentéktelennek tűnő érzéseket, amik rendszeresen jelen vannak & amik így visszaolvasva sokkal feltűnőbbek. Ez a visszaolvasás segít a reflektálásban, hogy rájöjj, min kell javítanod, illetve hogy mire van szükséged. Olyan apró benyomásokat, történéseket is rögzíthetsz így, amiket alapvetően pár héten vagy hónapon belül elfelednél, így viszont örökre megmaradnak.

Hogyan kezdjem?

A naplód elsősorban a te tükörtartód. Ezért is hasznos olyan kérdésekkel indítani, amik segíthetnek tisztábban látni a jelenlegi érzéseidet és gondolataidat. Ezt a folyamatot én gondolathalászatnak hívom és ilyen kérdésekből áll:

 • Mit érzek most? Hogyan érzem magam?
 • Mire gondolok most?
 • Mire vágyom?
 • Mire van most szükségem?
 • Mitől félek? Miért félek ettől a bizonyos dologtól?

Hasznos kérdések

A megfelelő kérdések segíthetnek a felszínre hozni olyan dolgokat is, amikről fogalmad sem volt, hogy benned lapulnak. A jó naplózós kérdések felfedezésében a Google és a Pinterest a legjobb barátod. 🙂 Amikor nem jut semmi eszedbe, vagy csak nem esik jól azon gondolkodni, hogy miről írj, keress ezen a két felületen naplózós kérdéseket & válaszold meg azokat.

Inspirációként itt van az én Pinterest gyűjteményem önismereti és mindenféle kérdésekkel:

https://sk.pinterest.com/vcsank/journaling-ideas/

3 kérdés & válasz, amivel mindig jól indul a reggel

A következő 3 kérdés Amy Young-tól származik és ezek tökéletesek ahhoz, hogy tudatosan és friss lencsék mögül kukucskálva kezdj mindes egyes napot. Azt szeretem a legjobban ezekben a kérdésekben, hogy emlékeztetőként is szolgálnak, így egész nap végigkísérnek:

1. Hogyan akarom érezni magam? 

Azzal, hogy papírra veted hogyan akarod érezni magad (nyugodtnak, békésnek, magabiztosnak, you name it), könnyen megeshet, hogy valóban nagyobb eséllyel fogod magad így érezni, ugyanis ez lesz a fókuszod a nap elejétől kezdve. Egy kiegészítő kérdés ehhez: mit tehetek annak érdekében ma, hogy így érezzem magam? 

2. Mi tenné a mai napot csodálatossá? 

Ez az a kérdés, ahol TEL-JE-SEN szabadon engedheted a fantáziád. Mi tenné azzá, ha nem lenne semmi akadály? Mit csinálnál akkor? Két szinten működik ez a kis “gyakorlat”: először gondolj azokra a dolgokra, amiket valóban megtehetsz és megengedhetsz magadnak. Utána pedig képzeld el egy pillanatra, hogy nincsennek határok és akadályozó tényezők: milyen őrültséget csinálnál, hogy a mai nap legyen életed eddigi legjobb napja? Milyen tapasztalatokkal szeretnél gazdagodni? Mindegy, mennyire irracionális, logikátlan vagy éppen vakmerőség: mi lenne az? A válaszaid felfedik előtted a legmélyebb vágyaidat, talán olyanokat is, amelyek létezéséről eddig nem is tudtál.

És végül..

3. Ki akarok lenni ma? 

Mégha reggel úgy is érzem magam, a személy, aki lenni akarok, határozottan nem morcos, nyafogós vagy éppen stresszes. Minden reggel (sőt, minden percben) apró kis döntéseket hozunk: milyen oldalamat akarom mutatni a világnak? Segítőkész leszek és odafigyelek másokra, vagy önzőn elleszek a saját kis burkomban? Hogyan reagálok a helyzetekre, amik felett nem bírok befolyással?

Írd le. Képzeld el. Érezd. És viseld magadon ezeket a mellékneveket egész nap, mint egy láthatatlan köpenyt.

98829b3fd44f7347a0b6329a9ac98dc0

Alternatív naplózási módszerek

 • Tudatfolyam írás: ennek az a lényege, hogy folyamatosan írj és ne gondolkodj túl sokat azon, hogy mit írsz éppen, csak írd le egyik gondolatot a másik után, ahogy azok jönnek, mindenféle tudatos szűrés nélkül. Az sem baj, ha az egyik gondolatmenetet félbeszakítod egy másik érkezése miatt, az sem baj, ha egyáltalán nincs értelme annak, amit írsz; nem számít a nyelvtani helyesség, az sem, ha nem teljes mondatokat, hanem csak szavakat írsz. Az egyetlen dolog, ami ebben a gyakorlatban számít, hogy ne szakítsd meg a gondolataid áramlásának azonnali papírra vetését — hogy az a lehető legjobban tükrözze azt a folyamatot, ami a fejedben játszódik le. Ha olvastál már valamit Virginia Woolf-tól, akkor ismerős lehet ez a technika, hisz ő a regényeiben is mesterien alkalmazta.
 • Levél másoknak & fiatalabb önmagadnak: ez azt hiszem nem szorul nagyon magyarázatra. Az első esetben, ha van olyan személy, akinek el szeretnél mondani valamit, de erre nincs lehetőséged a valóságban (nem vagytok jó viszonyban, vagy egyáltalán nincs kapcsolat köztetek, megszakadt a kapcsolat, stb.), akkor írj egy (vagy akár több) neki címzett levelet, ahol minden neki szánt gondolatodat kiadhatod magadból. Természetesen ez sokkal inkább szól neked, mint neki, hiszen nem elküldés céljából írod ezt, hanem csakis magadnak: így nem kell amiatt aggódnod, hogy mit engedhetsz meg magadnak és mit nem, vagy hogy mit szólna az érintett, te viszont megkönnyebbülhetsz azáltal, hogy (fizikai formában is) kiadod magadból ezeket a gondolatokat, érzéseket. Különösen segíthet ez olyankor, amikor valakivel valamilyen lezáratlan ügyed van, a kapcsolat viszont megszűnt köztetek; vagy amikor valaki megbántott — írj egy levelet, amiben megbocsájtasz az illetékes személynek, még akkor is, ha a valóságban még nem állsz készen megbocsájtani, vagy úgy érzed, nem érdemli meg a másik fél. Magadon segítesz ezzel, ugyanis nem hordozod tovább a harag és sértett érzések súlyát. A második opció pedig magától értetődő: mit mondanál az 5, 2 vagy akár pár hónappal ezelőtti önmagadnak?
 • Elmetérképezés: a tudatfolyam technikával karöltve ez a legjobb módja annak, hogy megragadd a gondolataidat és megmozgasd a kreativitás-izmod. Ez a módszer segít rendszerezni a gondolataidat vizuálisan és gyakorlatilag bármire alkalmazhatod: karrier-tervezés, célok tervezése & rendszerezése, tanulás… Ahogy a neve is utal rá, az a lényege, hogy feltérképezd az ötleteidet egy adott témán, területen belül. Néhány példa, hogy könnyebb legyen elképzelni:
43d72075457e1c7d8207938f940b17f6
Forrás: Sketchplanations

Célok feltérképezése ezzel a módszerrel. Ahogy láthatod, van egy fő koncepció vagy téma, amiből kiindulva hozzákapcsolsz ilyen gondolatfelhőket vagy buborékokat, majd minden egyes új buborékhoz további ötleteket, asszociációkat kapcsolhatsz:

41cd16efa6c1b3aff26fe05b1cd4a27c
Forrás: Jennifer Frith
 • Emlékalbum: ez egy hagyományos napló, azzal az extrával, hogy kiegészíted fényképekkel, belépőkkel, repülőjegyekkel, illusztrációkkal és mindenféle más kézzel fogható emlékkel, amik az adott napokhoz, élményekhez kötődnek & képesek még élénkebben feleleveníteni azokat.

3fe4e7fdffcdc8b35313d0215bb28582.jpg

Ez a kép Theresa (My Documented Life) Instagram oldaláról származik, ahol rengeteg hasonló inspirációt találhattok: http://bit.ly/2FtECks

Te melyik naplózási formát próbálod ki, vagy melyiket csináltad már idáig is? Miben & hogyan segített számodra? Írd meg lejjebb kommentben! 🙂

You may also like...

0 Comments

 1. 👌 minden este igyekszem írni főleg egy fő gondolatot/érzést, ami aznap foglalkoztatott.

 2. […] Naplózz! Ebben a bejegyzésben több kreatív naplózási módszerről is írtam, lehet velük kísérletezni és kreatívkodni! […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.