Tükörtartó

Én és a feminizmus

Feminizmus. Feminista. Mit jelentenek ezek a szavak nekem? Annyiszor találkozom azzal, hogy valakinek feláll a szőr a hátán eme szavak puszta hallatán. De mégis miért? Miért van ilyen negatív konnotációja? Talán mert sokaknak torz elképzelése van még mindig arról, hogy mit takarnak. Sokan azt gondolják, azt takarja: csak a nők, csak a nők… Holott valójában azt, hogy: a nők és a férfiak is. Egyformán. Egyenlően. Nem azt, hogy a rózsaszín jobb vagy fontosabb, mint a kék. Hanem hogy a színskála minden egyes árnyalata — a kárminvöröstől a sötétzöldig — egyformán fontos és számít.

Engem nem is zavar, ha nem így hívjuk. Nem kell címkéket aggatni semmire sem. Azt sem bánnám, ha nem hívnánk sehogyan sem, csak hát valahogyan mégis kell, mert aztán hogy tudnánk beszélni, írni róla? Ha azt használnánk helyette, hogy egyenlőség, számomra az is ugyanazt jelentené. Ekvalizmus. Ennek totál nincs értelme, de azért egy pillanatra ízlelgetem az újonnan jött kifejezést. Vagy talán már van is ilyen? Nem számít. Én ekvalista, egyenlőségista vagyok — ha úgy tetszik. Máshogy cseng így? Nekem nem, mert nálam a feminizmus eddig is ezt jelentette, de lehet, hogy másoknak igen — azoknak, akik azt hiszik, hogy a feminizmus a nők felsőbbrendűségét hirdeti, vagy valami hasonló zagyvaságot.

41673981a057109bb137b708b07e1107
“Az igazi férfiak feministák”

Nekem ez nem azt jelenti, hogy fordítsuk a feje tetejére a nemi szerepeket. Azt viszont igen, hogy szüntessük meg azokat az idejétmúlt, alárendelő skatulyákat, hogy A-t csak a nő csinál, B-t pedig csak az ellenkező nem. Hogy egy nőnek saját magáért kiállni sokkal inkább egy lázadó tett, mintsem természetes.

Miért vagy feminista?

Hogy NE legyek az, ha nő vagyok? Számomra ez ilyen egyértelmű. Feministának lenni annyit jelent, hogy kiállok saját magamért, a jogaimért, a módért, ahogyan akarom, hogy kezeljenek. És hogy ugyanúgy kiálljak az összes többi nőért, mert erősebbek vagyunk, ha felemeljük a másikat, egymást; ahelyett, hogy ellöknénk azt.

bf47d3299550b49a308895e45c97384a--feminist-quotes-being-a-woman

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.