Kreativitás Önfejlesztés Tudatos élet

10+1 lista ötlet, hogy a legtöbbet hozd ki 2018-ból

Egy tény rólam: listamániás vagyok. Mindig pontos listával megyek vásárolni, listát vezetek a kiadásaimról, a céljaimról (illetve arról, hogy ezeket a célokat hogyan tudom egymást követő, apróbb lépésekre bontani), a blog bejegyzés ötleteimről, a napi teendőimről. Nagyon feltölt az ilyen és hasonló listák készítése, elégedettség-érzés tölt el készítésükkor; sőt, akkor is, amikor még csak fejben tervezgetem azokat. Így nyilván nem csoda, hogy nagyon szeretem az év végi reflektálást, illetve az új célok kitűzésének és tervezésének rituáléját.

Ha te is szereted a tervezést, a rendszerezést és a listákat, akkor ez a poszt neked szól (vagy ha nem is, hátha kedvet kapsz az alábbiak közül néhány elkészítéséhez :)). FONTOS: ahogy Chris Guillebeau mondja a Side Hustle School minden epizódjának végén:

 Ne feledjétek, az inspiráció jó, de az inspiráció tettekkel kombinálva sokkal jobb!

26175739_10211591345799395_1155112271_n 

Íme hát 11 lista-ötlet, hogy a legtöbbet hozd ki a 2018-as évből:

1. Élmények, amikkel gazdagodni akarok — ha visszatekintünk az elmúlt évre, elsősorban nem arra emlékezünk, hogy mit vettünk, azaz hogy milyen kézzel fogható tulajdonnal gyarapodtunk, hanem az érzésekre és élményekre, amelyek mély nyomot hagytak bennünk. Lehet ez utazás, koncertek, fesztiválok, új ételek vagy egy új sport kipróbálása; valami olyasmit csinálni, amitől félsz; önkénteskedni, valamilyen kihívást kipróbálni és véghezvinni azt… a lista végtelen.

2. Egy lista olyan hasznos skillekről/kézségekről, amiket el akarok sajátítani — az egyik leghasznosabb dolog, amit saját magadért tehetsz az, ha fejleszted magad: új ismeretekkel és kézségekkel. Sohasem tudhatod, mi mikor jön jól és nagy előnyre tehetsz szert azzal, ha sok mindenhez értesz. Ezen a listán szerepelhetnek olyan alapvető dolgok is, mint megtanulni mosni, főzni (dolgok, amikkel jelentősen megkönnyíted az életed és amelyeket előbb-utóbb úgyis meg kell tanulnod), és olyan mindennapokban, munkahelyen, saját vállalkozásban hasznosítható dolgok, mint pl. hogyan mondj jó beszédet, a marketing alapjai, festés, fényképezés, videó szerkesztés, stb.

3. Lista azokról az online kurzusokról, amiket el akarok végezni — ez a lista egy “al-lista” a másodikhoz. Ha kitaláltad, milyen kézségeket szeretnél elsajátítani, illetve miről akarsz tanulni, keress online kurzusokat a témában! Irány a Skillshare, FutureLearn, Coursera, CreativeLive és írj egy listát az elérhető kurzusokról, amiket el akarsz végezni a következő évben.

photo-1491245338813-c6832976196e

4. Lista azokról az emberekről, akik fontosak számomra — bevallom, úgy érzem nem vagyok igazán jó kapcsolattartó. Könnyű megfeledkezni arról, hogy olykor írjunk azoknak/felhívjuk azokat a barátokat, családtagokat, akik messzebb vannak tőlünk, mikor a mi életünk is zajlik és mindig van mit csinálnunk. A jó kapcsolatok az egyik legnagyobb kincsünk az életben, ezért fontos nem elhanyagolni azokat. Ez igaz azokra is, akik közel vannak hozzánk, ugyanis könnyen “természetesnek” vehetjük a társaságukat, így gyakran megfeledkezünk arról, hogy kifejezzük hálánkat, amiért az életünkben vannak. Ha van egy ilyen listánk, rendszeresen becsekkolhatunk, hogy mikor beszéltünk utoljára azzal, aki messze van és akikkel nem tudunk gyakran személyesen találkozni; illetve hogy mikor tettünk valamilyen kedves gesztust azok felé, akikkel rendszeresen találkozunk és fontosak számunkra.

5. Lista azokról a könyvekről, podcastekről, videókról, filmekről, amik hozzájárulnak a személyes fejlődésemhez — inspiráció itt és itt.

6. Lista azokról a cikkekről, blog bejegyzésekről, podcast epizódokról, könyv részletekről/könyvekről, amikhez fordulhatok, amikor nem vagyok elég motivált — az év elején még nagy a lendület, ha a céljainkról van szó, de nem is kell olyan sok idő, hogy ez a kezdeti lendület kissé alábbhagyjon. Amikor nem érzed magad motiváltnak, eltökéltnek, sőt, amikor nem érzel semmi késztetést arra, hogy bármit is tégy a céljaid érdekében, ezek a dolgok megadhatják a kellő lökést.

7. Lista azokról a dolgokról, amikhez fordulhatok, amikor rossz állapotban vagyok — lehet ez meditálás, vidám dalok hallgatása, egy forró fürdő, olvasás, egy nagy séta, vagy az összes egymásutánban. Aszerint alakítsd ezt a listát, hogy neked mi segít a leginkább. Amikor nagyon magam alatt vagyok, sokszor még az sem megy, hogy rájöjjek, mi segítene, ezért ha van egy kész listám, ami a kezembe adja a megoldást (azokat az apró dolgokat, amik ha csak egy kicsit is, de képesek javítani a lelki állapotomon), az hatalmas segítség tud lenni.

8. Lista egyszerű, egészséges receptekkel (arra az esetre, amikor nem esik jól vagy nincs sok időd főzni) — ez főleg azoknak lehet hasznos, akiknek a főzési repertoárja kimerül pár pontban, mint nekem. Bár szívesebben készítek magamnak ételt, minthogy kész ételt vegyek vagy rendeljek, sokszor nagy dilemmát jelent, mit is készítsek, főleg, ha azt szeretném, hogy ne csak egészséges, de gyorsan elkészíthető is legyen. Ezért jól jöhet, ha van egy listád a kedvenc 5-6 nem időigényes recepteddel, így időt spórolhatsz magadnak azzal, hogy nem kell túlgondolkodnod a dolgot, illetve amennyiben nem sok hozzávaló szükséges hozzá, mindig tarthatsz otthon ezekből, hogy pár ételt biztosan tudj készíteni akármikor. Ez a lista természetesen mindig bővíthető, illetve módosítható, hogy ne legyen unalmas.

9. Lista az erősségeimről — épp Shawn Achor A boldogság mint versenyelőny c. könyvét olvasom, amiben olyan módokról írt, amikkel bizonyítottan javíthatjuk a hangulatunkat és növelhetjuk a boldogságszintünket a nap folyamán. Az egyik az volt, hogy tudatosan gyakorold a jellembeli erősségeid. A lista elkészítéséhez segítségedre lehet a ViaCharacter-en található teszt, amely segít identifikálni a legnagyobb erősségeid. Az én top 5 erősségem a tanulás szeretete, a szépség észrevétele és értékelése (olyan dolgok, amiket mások gyakran észre sem vesznek), a spiritualitás, a helyes és alapos megítélés, illetve a nézőpont (hogy több szempontból is megközelítem a dolgokat).

photo-1501556466850-7c9fa1fccb4c

10. Lista a prioritásaimról & a legfontosabb értékeimről — ezek lehetnek érzések, tettek vagy tevékenységek.

+ 1. Dolgok, amiket csinálhatok minden nap, hogy ezek szerint a prioritások és értékek szerint éljek — ezen a listán szerepelhet a napi meditálás, naplóírás, mozgás, hálaadás gyakorlása, bármi, amivel be tudod illeszteni a legfontosabb értékeidet és prioritásaidat a mindennapjaidba. Ez lehet egy útmutató, ami szerint kialakítod a napjaidat és a heteidet.

new-year-2930449_1280

You may also like...

0 Comments

  1. 👌👌👌👌 ismét jó lett.
    Nemrég jöttem rá, hogy listák alapján jobban teljesítek. Idén erre fókuszálni szeretnék.
    Búék!

    1. Köszönöm! 🙂 Boldog új évet! :)))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.