Soul Food Tükörtartó

Rétegeim nyomában

Van egy teóriám.

Az, hogy folyamatosan rétegeket vetkőzünk le magunkról és ugyanakkor újakat öltünk magunkra. Akár úgy is mondhatnám, hogy kristályok vagyunk, amin mindig felcsillan egy addig fedett rész.

Ha belegondolok, mennyi réteget levedlettem már: a bizonytalan, a plátói szerelmes, a lázadó, a gördeszkás lány, a fiús lány, a gitáros lány, a stréber, a suliból lógó, a bátortalan, a fura, a koraérett, az éretlen, a gyerekes, a tesiórán béna, a csendes.. És még folytathatnám.

Vannak rétegek, melyeket sokszor újra magunkra öltünk, holott legbelül tudjuk, hogy ami egykor nem állt jól, az nagy valószínűséggel másodszorra sem fog.

large
Henn Kim; Instagram: @henn_kim

Szóval azt írtam, van egy teóriám..

Van egy központunk: nevezzük magnak vagy lényegnek. Ezen a magon sok különböző rétegünk van. A mag az, aki vagy. Nem, ami vagy vagy ahogyan kinézel. Hanem aki legbelül vagy. A rétegek azok a dolgok, ahogyan viselkedsz, ami vagy másoknak, amit csinálsz, a kitalált, magadra-húzott identitásaid, a “mellékneveid”.

Ezek a rétegek fontosak (te hozod őket létre, te formálod őket és elsősorban te döntesz arról, hogy magadra veszed őket vagy hogy elengeded őket), de a mag az, ami igazán számít. Hogy ki vagy a bőröd alatt. Az energia, amit magadból árasztasz, a lényed esszenciája.

Te a központoddal vagy a rétegeiddel azonosítod magad? Mi fontosabb számodra: lényed magja vagy az örökké változó rétegeid? A rétegek lehetnek átmenetiek, egyedül a központ állandó. Mi vagy a rétegeid alatt? Tudod, engem ez a része másoknak sokkal jobban érdekel. Ahogy azt az írónő, Victoria Erickson tökéletesen megfogalmazta:

“Persze. Fogok veled csevegni. Fecseghetünk. Megbeszélhetjük minden részletét egy tipikus napnak. Hogy könnyen elüssük az időt. Mondhatunk jelentéktelen, apró dolgokat. Boldogan elsétálgatok a felszíneken mosollyal az arcomon. Megteszem. Néha. Mégis — amikor rád nézek, tudom, hogy rétegeket rejtesz. Dimenziókat. Ősi bölcsességek gyűjteményeit. Utakat. Történeteket történetek hátán. A legbelsőbb szükségleteket. Emberiséget. És én ezeknél villanyozódom fel igazán. Itt kezdek el virulni. Nem raboskodhatsz egy medencében túl sokáig. Nem, amikor olyasvalaki vagy, aki óceánokat akar.”

Ne vesztegesd az időd azzal, hogy a nem szeretett vagy mások által nem megértett rétegeidet próbálod megmagyarázni vagy megindokolni másoknak: a nagy részüket idővel úgyis levetkőzöd, ha pedig nem, akkor mindig változtathatsz rajtuk.

A rétegek levedlenek rólunk utunk során, mint a kígyó bőre. Csakúgy, ahogyan ezek a kúszómászók levedlik bőrüket, hogy tovább tudjanak növekedni*, olykor nekünk is meg kell szabadulnunk egy-egy rétegünktől, hogy tudjunk fejlődni. És hogy megszabaduljunk a parazitáktól, amelyek hozzáragadtak régi rétegeinkhez..**

* (egy kis tudomány: mivel a csontvégeik állandó növekedésben vannak)

** (Ugyanis ezért is vedlenek. Mármint a kígyók. De ennyi tudomány elég is volt ebben a nem éppen tudományos, sokkal inkább spirituális bejegyzésben. Ez a lélek tudománya, bitches.)

nester-formentera-02
Nester Formentera; Instagram: @aartfinesse

A rétegek veszélyesek is lehetnek:

  • Hordhatsz magadon valamit, ami a múltban történt veled.
  • Hordhatsz magadon valamit, amit más(ok) mondott vagy gondolt(ak) rólad.
  • Hordhatsz magadon valamit más igényeinek, nézeteinek kielégítésére.

Ez egy láthatatlan outfit: ha úgy érzed divatjamúlt, válts. Ha nem érzed magad jól benne, válts. Ha úgy érzed nehéz, vess le pár darabot. Ami számít, az úgyis mindig megmarad: lényed esszenciája, a mag. Azon is gondolkozz el, hogy mik azok a rétegek, amiket fel akarsz venni? Amiket magadon akarsz látni, érezni? Magabiztosság? Sikeres? Utazó? Író? Bátor? Sportos? A mindig optimista?

4msW8MeIwDqXz6xc6Fjv_1082094552.jpeg
Dan Tobin Smith & Rachel Thomas: Paper Profiles

 

Bármi is legyen az, okosan válaszd meg rétegeidet. Nem feltétlenül elme-okosan, hanem inkább szív-okosan. Ez a te mesterműved: magadra ölteni újabb rétegeket, dimenziókat, univerzumokat.

 

 

You may also like...

4 Comments

  1. Ez nagyon jól jött, köszönöm! 🙂 <3

    1. Annak nagyon-nagyon örülök ♥ én is köszönöm, hogy olvasol 🙂

  2. Szép volt!

    1. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.