Kreativitás Önfejlesztés Podcastok Soul Food

5 podcast, amely inspirál és tanít

A legjobb dolog a podcastekben az, hogy szinte bárhol és bármikor hallgathatod őket. Ez a nagy előnye a videókkal, illetve az írott tartalmakkal szemben, hogy tanulhatsz és érdekes interjúkat, párbeszédeket hallgathatsz akár mosogatás, takarítás, utazás vagy várakozás közben is – így tartalmasan és gazdagan kitöltve az egyébként nem mindig kellemes tevékenységet. (Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy jobb, mint a vizuális vagy írott tartalom – nem, mindegyiknek megvan a maga helye, tökéletesen megférnek egymás mellett.) Én leggyakrabban buszon való utazás, illetve az arra való várakozás közben szoktam hallgatni őket. Íme az 5 jelenlegi kedvencem, melyeket ajánlok nektek is:

 1. Side Hustle School – ez az a podcast, amire azt mondtam, hogy: igen, most pont erre van szükségem. Chris Guillebeau naponta jelenkezik új epizódokkal, melyekben inspiráló (és  remek ötleteket adó) történeteket mesél személyekről, akik a nappali munkájuk mellett plusz jövedelemre tettek szert valamilyen mellék-projekttel, ami néhány esetben a fő vállalkozásukká is vált. Temérdek kreatív ötlet, nagyon inspiráló hallgatni. Tematikailag pedig szerintem elég egyedülálló ez a show – de itt volt az ideje egy ilyennek.
 2. Happier – Gretchen Rubin és testvére, Elizabeth Craft közös podcastjéről már írtam párszor, de még mindig ez az egyik abszolút kedvencem, amit mindig ugyanolyan jó hallgatni. Csakúgy mint Gretchen könyveiben, itt is a boldogság és a szokások a fő téma. Minden epizód ad valamilyen hasznos, alkalmazható trükköt, amelyek boldogabbá tehetik mindennapjainkat. Azonkívül ha csak szimplán egy intelligens, open-minded beszélgetésnek akarsz a fültanúja lenni, akkor neked (is) való.
 3. The Marie Forleo Podcast – Marie Forleo az egyik személyes nagy kedvencem, a MarieTV házigazdája. Ez a podcast lényegében a videók hanganyag változata, hogy abban az esetben is magadba tudd szívni a Marie-dózist, ha éppen nincs időd nézni a videókat. Nagyon széles témakörrel foglalkozik – személyes fejlődéstől kezdve marketingen keresztül egészen a spiritualitásig.
 4. Stuff You Should Know – ha imádsz állandóan új dolgokat tanulni a világról és a dolgok működéséről (érts ezalatt bármit, mindennel foglalkoznak a podcastben), ha a kíváncsiságod a hajtóerőd, mint nekem, akkor ezt neked találták ki. Érdekel, kik és mi alapján nevezték el a kontinenseket? Vagy hogy mit tartalmaznak a kozmetikumok és hogyan fejlődött a használatuk az idő során? Hogy miért érzünk nosztalgiát? Tanulni mindig jó. 🙂
 5. Travel Stories Podcast – ha imádsz utazni, akkor azért ajánlom, ha pedig jelenleg nem engedheted meg magadnak, hogy sokat utazz, akkor azért, mert ezekkel az utazós történetekkel egy kicsit megteheted (ha csak metaforikusan is, na.) Egy valami közös a történetekben: az utazás csodás dolog, de nem csak a pozitív oldalai miatt, hanem a negatív miatt is, azaz a kihívások, az olykor kellemetlen helyzetek miatt is, ugyanis azokból tanulunk a legtöbbet és azok formálnak minket a legjobban. Erről én is tudnék mesélni. És meséltem is.

coffee-tablet-headphones-work-163187

You may also like...

5 Comments

 1. Hogyan lehet podcast ot hallgatni?
  Írnál egy cikket erről?

  1. Mármint úgy gondolod, hogy milyen felületeken? Ezt elég tömören meg tudom válaszolni, tehát nem biztos, hogy elég tartalmas lenne ahhoz, hogy külön bejegyzést írjak róla, de egy rövidebbet lehet. De attól még megválaszolom itt is a kérdésed: hallgathatod a podcast weboldalán is, laptopról/mobilról egyaránt. Hogy ha valamilyen Apple terméked van (mobil vagy iPod), akkor arra le lehet tölteni az iTunes-ról. Viszont ha Androidos készüléked van, arra is letöltheted, vannak erre applikációk, amelyekben ki keresheted téma alapján azt, ami érdekel és le is húzhatod az epizódokat oda – ilyen pl. a Podcast Addict, ami elég jó szerintem. 🙂

   1. Köszönöm!

 2. […] videókról, filmekről, amik hozzájárulnak a személyes fejlődésemhez — inspiráció itt és […]

 3. […] Hallgass TED talk-okat vagy podcastokat monoton, unalmas tennivalók közben, mint például a mosogatás, takarítás, vagy akár […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.