Önfejlesztés Soul Food

Újratervezés 4 lépésben

Amikor már azt hinnéd, hogy minden sínen van, akkor az élet újabb kihívás elé állít. Azt kérdezi: na és ezzel mit kezdesz? Áldozatnak érzed magad? Elfutamodsz? Csalódsz? Megsértődsz? Nem sok értelme van haragudni az univerzumra. Sőt, kifejezetten káros. Inkább szembe kell néznünk vele és azt kérdezni: mit tudok kezdeni ezzel a helyzettel? Hogyan tudom úgy álakítani, hogy a lehető legjobbat hozzam ki belőle? Vagy legalább némi jót. Az egész a hozzáálláson múlik. Az univerzum a közönség életed színpada előtt. Izgatottan várja a következő lépésed. És csak remélni tudja, hogy elégedetten távozhat az előadásodról.

Vannak helyzetek, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt szeretnénk. Amikor az az érzésünk, hogy minden erő kifejezetten ellenünk dolgozik. Tervezhetünk, ahogy akarunk – valami más, hatalmasabb is tervez, és az bizony nincs mindig szinkronban a mi elképzeléseinkkel és igyekezetünkkel. Mit tehetsz olyankor, amikor úgy érzed, minden a feje tetejére állt és minden ellened van?

1. Ne érezd magad áldozatnak

A helyzet adott. De az, hogy hogyan reagálsz rá, nem. Nem tudjuk azonnal a rózsás oldalát látni a helyzetnek, nem is kell. Érezd, amit érezned kell. Hagyd leülepedni. Mikor már túl vagy a kezdeti csalódott, felháborodott fázison, kezdj el egy kicsit racionálisabban gondolkozni – oké, ez van.. Mit tudok kezdeni ezzel a helyzettel? Mik lehetnek a megoldások? Mit tehetek, hogy javítsak rajta? És legfőképpen: ki akarok lenni ebben a helyzetben? A passzív áldozat, aki tehetetlenül siránkozik és másoktól várja a megoldást; vagy az a talpraesett személy, aki tudja, hogy a problémák azért vannak, hogy megoldják őket, és önsajnálat helyett felveszi a kesztyűt és szembe áll a kihívással, a megoldásokat keresi, és nem hagyja, hogy ez a helyzet eltántorítsa őt a céljaitól, hogy kevesebbnek érezze magát tőle, vagy hogy kilátástalannak bélyegezze a szituációt.

pexels-photo-103127

2. Mikor egy ajtó bezárul, (sok) másik kinyílik

Univerzális klisé, de így van. Nincs olyan, hogy valami ne úgy történne, hogy az közben valami nagyobb célt szolgál – egy célt, egy felismerést, amit csak sokkal később leszünk képesek látni, visszanézve. Ha nem jött be az A terv, aztán a B sem, akkor elő a C tervvel! És így tovább.. Nincs olyan, hogy valamit nem lehetne újragondolni, hogy nem tudunk apró változtatásokat tenni az elképzeléseinken, a módon, ahogyan csinálunk valamit.

3. Ne oszd meg a problémáid azonnal másokkal

Egy gyakori hiba, amit elkövetünk, hogy hajlamosak vagyunk a problémáinkat azonnal mások nyakába akasztani (még ha a számunkra legközelebbi személyekről is van szó), mielőtt még mi magunk megemésztettük volna azt, és mielőtt képesek vagyunk higgadtan közölni a dolgokat. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva úgy gondoljuk, hogy más majd tud megoldással szolgálni a problémánkra, vagy valamiféle bölcs tanáccsal, ami felvillantja bennünk a megoldás fényét – de ez nem így van. Kétségkívül jó, ha van kire támaszkodnunk, ha van, aki segít – és érdemes is aggályainkat megosztani egy olyan személlyel, aki megért minket és hajlandó segíteni, DE ezt csak azután tedd, miután te már átgondoltad a lehetőségeidet, a lehetséges megoldásokat.

4. Fogadd el, engedd el

Ez akár lehetne egy mantra is. Beszív – foggadd el, kifúj – engedd el. 😀 De komolyan. Nincs értelme azon búslakodni, amin nem tudunk változtatni. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, az az, hogy elfogadjuk a helyzetet és próbálunk rajta javítani. És végül, ahogy az egyik Punnany Massif dal is szól:

“Türelem, mély levegő, van, hogy rosszabb.
Rajtad múlik, hogy ez rövidebb vagy hosszabb.
Ha tele a pohár és lépned kell,
egy dolgot ne felejts el – engedd el.” Jó?

pexels-photo-67475.jpeg

 

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.