Önfejlesztés Tudatos élet

Posztmodern újévi fogadalmak

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem elég vegyes érzéseim vannak az újévi fogadalmakkal kapcsolatban. Szeretem a tervezést – egészen addig, amíg az nem lesz inkább stresszes, mint izgalmas.

A helyes célkitűzés egy tanulható művészet, mégpedig a bébi-lépések művészete. A legtöbben (anno én is) ott rontsák el, hogy túl nagy és nem túl konkrét célokat tűznek ki maguk elé. Íme pár tipp, amikhez tartom magam és amelyek talán nektek is segíthetnek új perspektívából megközelíteni az újévi fogadalmakat:

1. Gondolkozz kicsiben és légy konkrét

Persze, jó dolog nagy célokat kitűzni, de okosabb ezeket apró lépésekre bontani, ugyanis így nyomon is tudjuk követni, hogy mennyire haladunk az adott cél felé. Pl. vegyünk egy pontot az én listámról: ha az lenne a cél, hogy idén megírok egy könyvet, akkor nagyon rossz úton haladnék, ugyanis ez a cél túl nagy. Óriási. Ezért az egyik és talán legfontosabb fogadalmam az, hogy írjak minden áldott nap minimálisan 10-15 percet, vagy xy oldalt (az adott naptól függően). Ez így korrekt, teljesíthető és stresszmentes. Ezért is lett ez a bejegyzés címe, ugyanis a posztmodernizmus jellegzetessége az, hogy a mini-narratívákon volt a hangsúly (szubjektív történetek egy személyről, eseményről), míg az azt megelőző modernizmus a nagyobb (objektív, globális, univerzális eseményekkel foglalkozó) elbeszéléseket részesíti előnyben. Szóval ha fogadalmak, akkor csak kicsiben – posztmodern módon. Bár a könyvírás viszonylag konkrét dolog, de legyél minél specifikusabb, pl. ha edzésről van szó, akkor ne az legyen a terv, hogy rendszeresen fogsz edzeni, hanem mondjuk 1-2 alkalommal hetente.

light-person-woman-fire

2. Számolj a kudarccal

Ami a legnagyobb forrása a fogadalmak körüli stressznek és az abból következő csalódásnak, az az, hogy nem vesszük figyelembe a kudarc lehetőségét. Ugyanis az év elején minden olyan elérhetőnek tűnik, még tele vagyunk motivációval és lendülettel. Ezért az, hogy valami nem sikerül, sokszor nem is kerül számításba. Pedig ha el akarunk érni valamit, ha nagy céljaink vannak, akkor a kudarc nem opció, hanem elkerülhetetlen és szükséges is. Ugyanis ebből tanulunk a legtöbbet a folyamat során. Ezért amikor célokat tűzünk ki, azt sem árt betervezni, hogy hogyan szállunk vissza a ringbe, miután kiestünk belőle. Nem sokan foglalkoznak a célkitűzés kudarc-aspektusával, pedig a kettő kéz a kézben jár.

3. Csak néhány dologra fókuszálj

A következő dolog, ami az utadba állhat, az az, hogy van vagy ezerkétszáznegyvenegy célod/terved = túl sokat akarsz egyszerre. Ha ez a helyzet, akkor jó, hogy ha kiválasztod, mik a prioritásaid ezek közül, tehát az a 2-3 dolog, ami a legfontosabb, amiért minden nap teszel majd; a többiért meg mondjuk egyszer-kétszer egy héten, vagy ahogy belefér. Inkább fókuszálj kevesebb dologra, de azok legyenek mindig előtted.

startup-photos

+ 1 tipp: Válassz egy szót (vagy kifejezést) 2017-re, ami azt jelképezi, hogy mire fogsz ebben az évben a leginkább fókuszálni, vagy azt, amire vágysz, amihez közelebb akarsz jutni ebben az évben. Én most választok először szót az évre, bár még nem döntöttem el, hogy az írás vagy a folyamat legyen, vagy mindkettő – ez valószínűbb. 😀  Bár tavaly nem volt ilyenem, de ha visszanézek, elég egyértelmű, hogy a 2016-os szavam a szerelem, illetve a fejlődés.

You may also like...

0 Comments

  1. […] Posztmodern újévi fogadalmak – Blackbird Writes […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.