Önfejlesztés Soul Food Tükörtartó

Új év előtt: engedd el

Az év végi  reflektálás egy elég kontroverzális dolog (csakúgy, mint az újévi fogadalmak): míg jó és hasznos átértékelni, elengedni és összegezni, addig destruktív lehet magunkat szidni amiatt, hogy mit nem vittünk véghez és mennyi minden maradt csak egy leírt pont az év eleji listán.

Én most igazából várom ezt a “rituálét”, ugyanis 2016 egy jó év volt számomra. És bár maradt papíron ragadt terv/ígéret/fogadalom (nevezzük, ahogy akarjuk), sok mindenben elindultam és továbbra is jó úton haladok – tehát a hozzáállás változtatás bevált.

pexels-photo-257909

Az egyik legfontosabb mentális gyakorlat év végével az elengedés, ami kétségkívül a legnehezebb is. Elengedni azokat a dolgokat, amik nem szolgálnak minket – toxikus embereket, akik nem tartoznak az életünkbe; a hamis ideákat, amiket képeztünk róluk; nem sikerült projekteket; hibákat, amiket még nem tudtunk megbocsátani magunknak; rossz emlékeket és élményeket és mindent, ami idén felzaklatta a lelkünket (pl. globális szinten az amerikai választások, az európai támadások, és minden más személyes vagy globális szinten szív- és lélekfacsaró dolgot).

Természetesen, ezek a dolgok nem limitáltak az év végére, de számomra a január valahogy asszociációban van a tiszta lappal, a letisztultsággal, az új lendülettel, az újrafogalmazással és újratervezéssel. És ez egy nagyon izgalmas időszak, ha a megfelelő lencsék mögül nézzük (bár kétségkívül lehet stresszes is, ha sötétebb lencséket választok). Van pár ajtó, amit be szeretnék zárni, hiszen csak így nyithatok ki újakat.

capture-d%c2%b9ecran-2014-10-02-a-17-02-04

 

Ma találtam egy kifejezést, ami nagyon megtetszett: érzelmi televízió. Megtetszett, mert nagyon jól tudom, milyen káros ez a fajta tévé is. Ez az a program, amit újra és újra lejátszol a fejedben – ami azt mutatja, hogy mennyire elszúrtál valamit, hogy hogyan alakulhattak volna máshogy bizonyos dolgok, hogy mennyien jobbak nálad és mennyi mindenben. Ez az az ördögi hang a fejedben, amihez még kép is van.

Legyen ez egy szívesség, amit magunknak teszünk az év végével: ne kapcsoljuk be az érzelmi TV “Mi volt szívás 2016-ban” című adását. Ne mérgezzük ezzel az érzelmi, lelki csatornáinkat. Ennek az évadnak lassan vége.. inkább gondolkozzunk a következő forgatókönyvén. Vagy kapcsoljunk inkább arra az adásra, hogy “Mi volt jó 2016-ban”. Nálam ebben a műsorban a főhősnő egy új ismeretséggel kezdi az évet, amelyből végül egy külön romantikus (nem csöpögős!) film keletkezik. Továbbá főhősnőnk jobban fejleszti magát, sokat tanul, blog posztokat gyárt, ezek pedig boldoggá teszik. Többen dicsérik az írásait, ami mégboldogabbá teszi. Rájön, hogy nem számíthat mindenkire, és arra is, hogy ez nem számít, mert akik igazán számítanak, azok mellette vannak és támogatják. Szülinapját az egyik szeretett zenekara koncertjén ünnepelheti. Hibázik és tanul. Ott tombol az Iron Maiden koncertjén a barátaival, Zadarban kergeti a naplementét, Horvátországban elveszít pár dolgot és nyer ezer jó élményt és sztorit. Belekóstol a távkapcsolatba – rájön, hogy ha ketten akarják, minden legyőzhető. Egy sulis drámafesztiválon Hermione bőrébe bújhat és újra átélheti a gyerekkor varázsát. És végül.. a számára legfontosabbakkal töltheti az év egyik legszebb időszakát. Ez nem minden, de ezek azok a dolgok, amik gondolkodás nélkül megjelennek előttem, ha a mögöttem levő évre gondolok.

Ezúttal is nagyon boldog, békés karácsonyt kívánok minden Olvasómnak! Ti vagytok az egyik legjobb ajándék! 🙂

pexels-photo-263877

You may also like...

0 Comments

  1. Idén nem ünneplem a karácsonyt, nagyon nehéz időszakon megyek keresztül. Csak most döbbentem rá, hogy még azt is elfelejtettem, hogy mindjárt itt az év vége… Pedig mindig fontos volt az újévi tervezés, átgondolás, lezárás. Köszönöm, hogy eszembe juttattad! Köszönöm a belinkelt idézetet, amit mintha nekem írtak volna. Megpróbálom átváltani a csatornát, igyekszem az új ajtókra gondolni, és arra, hogy a változások fájdalmasak, de jót hozhatnak.
    Öröm, hogy így tekintesz az életre, és másokat is motiválsz. Legyen csodás karácsonyod és sok szép műsor azon a bizonyos televízión. 🙂

    1. Nagyon szépen köszönöm, bearanyoztad az estém ezzel a hozzászólással! 🙂 Nagyon örülök, ha “szólt” hozzád ez a bejegyzés. Már csak ezért volt értelme leírni ezeket a gondolatokat ide. A legjobbakat kívánom neked. 🙂 És boldog karácsonyt, mégha nem is ünnepled idén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.