Blackbird travels Storytelling Tudatos élet

A legnagyobb utazás-hack

A minap egy rendkívül érdekes dologról szereztem tudomást. Ezt a bejegyzést ajánlom figyelmébe minden utazónak, illetve utazni vágyónak.

Anyummal beszélgettünk az autóban úton hazafelé és egyszercsak az utazások kerültek szóba. Említettem neki, hogy nem is olyan régen találtam egy remek oldalt Facebook-on, ahol hihetetlenül olcsó, akciós utakat találhatnak annak követői. De mint később kiderült, szó sincs semmiféle akcióról. Mindössze hibáról. Óriási, fantasztikus hibákról.

Erre ő elmesélte, hogy aznap reggel hallott egy nagyon érdekes beszélgetést a Class FM Morning show-jában, ami az utóbbi időben a reggelek kísérője a konyhában. Egy fiatal srác volt Balázsék vendége, aki piszok olcsón, olykor szinte – szó szerint! – ingyen utazik. Később kiderült, hogy igazából ugyanarról beszéltünk: a nagyszerű oldal neve Utazómajom és ő van mögötte.

Mégis hogyan lehetséges ez?

Elsőre természetesen nagyon hihetetlenül hangzik az egész.

photo-1444771820225-000ebb5d7ac3.jpg

Hogyan találja meg az utakat?

A 27 éves Tóth Ákos informatikus és szoftverfejlesztőként dolgozik. Foglalkozása révén birtokolt tudása hozzájárul az olcsón utazás művészetéhez, ugyanis keresőrobotokat küld az utazási irodák oldalaira és a különböző utakat hirdető weboldalakra. Ha nagyon nagy eltérés van tegyük fel a tegnapi és az aznapi ár között egy-egy útra, akkor azokat a rendszer kilistázza.

Mi a teendő ilyenkor?

Ákos szerint ilyenkor nagyon gyorsan kell reagálni, ugyanis ha az adott légitársaság észreveszi, hogy pl. Budapestről hirtelen látványosan megnőtt a repülőjegyek száma valahová, akkor az természetesen gyanút kelt és igyekeznek minél előbb helyrehozni a problémát.

Mit tesznek ilyenkor a légitársaságok? 

Miután hibásan tüntették fel egy jegy árát és valaki megvette azt, akkor az esetek 85 %-ában honorálják ezt a jegyet – vagyis nincs semmiféle ráfizetés, annyiért utazunk, amennyiért megvettük a jegyet. Elképesztő, nem?

Persze az is előfordulhat, hogy a légitársaságnak szemet szúr a dolog és levélben értesítik az illetőt arról, hogy hiba történt a részükről, ahogyan arról is, hogy honorálják-e az utat vagy sem. Ez inkább akkor fordul elő, ha egyszerre sokan élnek az adott lehetőséggel. De ha csak néhány személy, akkor azzal többnyire nem foglalkoznak. Fellebbezni az előbbi esetben nem nagyon érdemes, hiszen NAPONTA vannak ilyen találatok.

De mégis hol hibáznak?

A leggyakoribb hiba (az esetek 95 %-ában) az, hogy lemarad az üzemanyagpótdíj, ami az ár jelentős részét képezi. A repjegyek árának nagy része ugyanis különféle adók, illetékek és az említett üzemanyagpótdíj – ezek nélkül a jegyek nagyon olcsóak lennének.

Egy másik hiba forrása az, ha a deviza átváltást rosszul csinálják, így mondjuk euró helyett forintot tüntetnek fel – így történhetett meg az is, hogy valaki 700 euró helyett 700 forintért (!!!) utazott San Fransisco-ba.

Ákos ezzel a módszerrel 4 év alatt összesen 104 repülőutat tudhat a háta mögött. Egy eset, amit kiemelt az volt, amikor Amerikába utazott 165 ezer forintért business class-on. A következő úticélja pedig Tanzánia, majd onnan Zanzibár.

Csekkoljátok az Utazómajom Facebook oldalát, amit Ákos naponta frissít jobbnál jobb (illetve hihetetlenebbnél hihetetlenebb) ajánlatokkal. Mellesleg az oldal rajongói tábora nagyon gyorsan növekszik: tegnap 105 ezernél tartott, mára ez a szám 2 ezerrel megugrott.

A teljes beszélgetést pedig meghallgathatjátok itt: http://bit.ly/2b6Ey6n

photo-1446160657592-4782fb76fb99.jpg

You may also like...

0 Comments

  1. Elkezdtem követni 🙂
    Jó, csak sajnos a szabijaim betonba vannak vésve előre, pikk pakk random nem tudom utazni. Pedig akkor lehetne igazán jó áron csak!

    1. Én meg a suli miatt nem. De jövő nyáron nagyon figyelni fogom, óriásit lehet így spórolni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.