Kreativitás

5+1 tanács a kreatív élethez

A legfőbb inspirációm ennek a bejegyzésnek a megírásához Neil Gaiman 2012-es beszéde volt a Philadelphia-i művészeti egyetem végzőseihez, amit megtaláltok a bejegyzés alatt. Abból kiindulva összegyűjtöttem 5 olyan pontot, amire hasznos lehet időről-időre emlékeztetni magunkat, attól függetlenül, hogy kreatív munkánk a hobbink, vagy a hivatásunk is (vagy éppen a hobbi-szintű hivatásunk) – csak szívjátok jó mélyen magatokba ezeket a bölcsességeket.

1. Nincsennek szabályok

Nem kell mindig tudnod, mit csinálsz, ahogy azt sem, mi lehetséges és mi nem. Feszegesd a határokat, próbálj ki új dolgokat, kísérletezz bátran. Ha nem bélyegzel meg valamit lehetetlenként, akkor könnyebb lesz csinálni/véghezvinni. A kreatív munkánk megosztása szempontjából elképesztően szerencsés korban élünk, ahol egy gombnyomással mindenki képes megosztani, amit szeretne. Persze ennek is megvan a negatív oldala: a megosztás egyszerűsége azt eredményezte, hogy nehezebb kitűnni a tömegből. De ez úgy gondolom még mindig kisebb negatívum, mint ami az internetet megelőző időkben volt jellemző: a művészek, az alkotók nem kaptak semmiféle elismerést vagy visszajelzést, amíg valaki nem volt hajlandó publikálni a munkájukat, ami sohasem volt egy biztos befektetés. Ma már viszont szinte azonnal kaphatunk legalább egy kis visszajelzést, megjegyzéseket, amire mindannyiunknak szüksége van, aki valamilyen kreatív módon tartalmat gyárt. Régen voltak bizonyos szabályok, pontos útmutatók, lépcsőfokok, amik odáig vezettek, hogy valakinek elismerjék a művét. A nagyszerű dolog az, hogy ezek a szabályok teljesen felborultak az internet/szociális média megjelenésével, illetve népszerűségével. Most te szabhatod meg a saját szabályaidat, senki sem mondja meg, mit tehetsz közzé és hogyan. Pl. régen, ha egy író közzé akarta tenni könyveit, addig kellett küldözgetnie azokat a különböző kiadókhoz, míg valamelyik rá nem bólintott, ha egyáltalán rábólintott. Ez sokszor végeláthatatlanul hosszú folyamat lehetett. De manapság a szerzői kiadások egyre népszerűbbek, tehát teoretikusan e-book formájában bárki publikálhat a neten – így biztosítva, hogy legalább egy kisebb közösséghez elér a könyv, ami aztán természetesen fokozatosan növekedhet.

2. Kövesd a belső hívásod, azaz haladj a hegy felé

Ami Neil Gaiman-nek segített, az az volt, hogy elképzelte hol akar lenni, illetve hogy ki akar lenni: szerző, aki könyveket ír és ezzel támogatja magát anyagilag is – és ezt úgy képzelte el, mint egy távoli hegyet (= a cél). Ameddig haladt a hegy felé, mégha éppen nem is volt teljesen biztos a dolgában, addig minden rendben volt. Tudta, hogy addig jó úton van. Amikor éppen nagyon nem tudta, mit csinál, akkor mindig arra gondolt, hogy ez vajon közelebb juttatja őt a hegyhez, vagy távolabb tartja tőle? Ezért mondott nemet olyan állásokra is, amik bár vonzóak voltak, de tudta, hogy eltávolítanák őt a hegytől.

large.jpg
(forrás: weheartit)

3. Az elkerülhetetlen kudarc

Ne külső motivációid legyenek elsősorban, hanem belsők. Külső motiváció az, amikor azért csinálod, hogy benyomást tegyél másokra, vagy csupán a pénzért, az elismerésért. Belső az, amikor pusztán azért csinálod, mert élvezed, mert ez az, ami táplálja a lelked. Ha élvezed a folyamatot, ha büszke vagy arra, amit csináltál, akkor ha nem is kapsz érte semmit, akkor is elégedett leszel magaddal, a munkáddal.

 A szabadúszó élet, a művész élete olyan, mint egy lakatlan szigeten üzeneteket tenni üvegekbe és remélni, hogy valaki megtalálja valamelyik üveged, elolvassa az üzeneted, és betesz valamit az üvegbe, ami visszasodorja azt hozzád: elismerést, valamiféle jutalmat, talán pénzt, vagy mondjuk szeretetet. És el kell fogadnod, hogy minden egyes üvegre, ami visszatér hozzád, jut ezer más dolog, amit kihalászol a vízből.

-Neil Gaiman

Képletesen vastag bőrt kell növesztened, hogy elfogadd ezeket a kudarcokat, ahogyan azt is, hogy nem minden munkád lesz kifizetődő – akár anyagilag, akár bármilyen más módon.

large (2)
(forrás: weheartit)

4. Hibázni arany

Ha hibázol, az csak azt jelenti, hogy csinálsz valamit – ez jó jel. És az, amit csinálsz lehet a legnagyobb mentőöved – ha valami elromlik, nem alakul úgy, ahogy szeretnéd, akár a magánéletedben, akár más téren, ez mindig ott lesz. Ezért csináld azt a jó napokon ugyanúgy, mint a rosszakon. Ahogy Gaiman tanácsolta beszédében a végzősöknek: mindegy mi történik, te alkoss valami jót.

5. Másokat másolni nem bűn

“Legtöbbünk csak azután találja meg a saját hangját, miután sokszor és sokat hangzott úgy, mint mások.”  De nem lesz ugyanolyan, mert a te hangod, a te történeted, a te elméd, a te vízióid csak a tieid. “Amikor úgy érzed, túl sokat mutatsz magadból, mintha meztelen lenne a szíved, az elméd és minden, ami benned van, túl sokat mutatva magadból – az lesz az a pillanat, amikor kezded jól csinálni.” Ne félj attól, hogy már mindent megcsináltak, és emiatt egy ötleted sem lesz elég egyedülálló – bármilyen témát/ötletet/gondolatot friss köntösbe bújtathatsz, ha jól megkevered azt a személyiségeddel, a történeteiddel és a hangoddal. Gondolj bele: veled is előfordult már, hogy valamit milliószor hallottál már, de nem igazán értetted a dolog lényegét, vagy nem igazán fogott meg az egész addig, amíg egy konkrét, számodra kedvelt személytől hallottad azt? Elizabeth Gilbert a Big Magic-ben arról írt, hogy a kezdő írók gyakran fordulnak hozzá a következővel: ” Van egy ötletem, de félek, hogy valaki már megírta”. És neki mi a válasza erre? “Igen, valószínűleg valaki már megcsinálta – de TE még nem. (…) Már Shakespeare kihasználta műveiben csaknem az összes lehetséges cselekményszált, de ez mégsem akadályozta meg a következő 5 század íróit abban, hogy ők is használják azokat.” Ne az egyediségre törekedj, hanem a hitelességre – arra, hogy a tiéd legyen, hogy benne legyen a szíved-lelked, az egész lényed.

Csak mondd, amit mondani akarsz, és mondd azt a szíved mélyéből. Ossz meg mindent, amit meg akarsz osztani másokkal. És hidd el, ha az elég hiteles lesz, akkor egyedi is lesz.

-Elizabeth Gilbert (Big Magic)

Austin Kleon, a Steal Like An Artist szerzője a CreativeLive-os interjújában arról beszélt, hogy a kreativitás folyamatának nagy része olyan, mint egy hálózat – sokan és sok minden van ránk befolyással, és az, ami hatással van ránk, akaratlanul is része lesz annak, amit alkotunk. Ahogy idézték: ha egy személytől kölcsönzöl, az lopás, ha soktól, az kutatás.

+1: Az ige a főnév előtt

Kleon tanácsa: Ne arra fókuszálj, hogy MI akarsz lenni, hanem hogy mit akarsz csinálni. Tehát ne arra, hogy író akarok lenni, festő akarok lenni, hanem inkább annak az ige alakjára: írj sokat, fess sokat. Ha megfeledkezel arról, ki akarsz lenni, és arra koncentrálsz, hogy mit akarsz csinálni, akkor sokkal tovább jutsz.

 

 

You may also like...

0 Comments

  1. Ez egy nagyon szuper bejegyzés lett, nagyon motiváló!! 🙂

    1. Köszönöm!! 🙂 örülök neki 🙂

  2. Köszönöm, nagyon hasznos volt :))

    1. Ugyan 🙂 annak nagyon örülök 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.