Önfejlesztés Tudatos élet

Üdv nyár, üdv fejlődés!

A nyár számomra az az időszak (legalábbis az idei tudom, hogy nagyon intenzíven az lesz), amikor teljes mértékben arra tudok fókuszálni, ami a legfontosabb számomra: az írás, a tanulás és a személyes fejlődés. Másoknak talán kicsit fura lehet a tanulás része.. De így van, nálam az igazi tanulás akkor kezdődik, amikor a suli véget ér. Nincs itt szó semmiféle stréberségről, az messze áll tőlem, de imádom képezni magam, folyamatosan kutatni és olyan személyiségektől tanulni, akik nagy hatással vannak rám. Tartsátok észben, hogy a tanulás és az oktatás (értsd: iskolapadban történő tanítás/tanulás; definíció szerint is “a tudás intézményesített átadása”) két külön fogalom: tanuláshoz nem kell iskolába járni (a legjobb iskola szerintem amúgy is a könyvtár), az oktatás pedig sok esetben manapság nem feltétlenül tanít, ad is valamit. Újabban nagy szenvedélyem lett az online kurzusok végzése olyan platformokon, amik ingyen is minőségi, tartalmas anyagot biztosítanak (FutureLearn, Skillshare). Ezeken kívül nagyon sok előadást nézek azoktól, akik inspirálnak (TED, CreativeLive).

Aztán a személyes fejlődés: olyan terminus ez, ami már nagyon elcsépelten tud hangzani, az embernek azonnal eszébe jut egy csomó közhely a hallatán (“Gondolkodj pozitívan, Szeresd magad, Élj tudatosan, Adj hálát, stb.”) – ezek persze nagyon általánosak és természetesen ez egy ennél sokkal mélyebb és összetettebb dolog/folyamat. 

Nagyon szeretnék kreatívan élni – és azt is teszem, vagy legalábbis azon is vagyok, de mindig hiszem, hogy van tovább, hogy van több. Szóval úgy gondolom, ez még csak nagyon kezdetleges. Tudom, hogy sokkal több van bennem.

A személyes fejlődés nemhiába személyes: nem csak azért ez a kifejezés, mert magadat fejleszted, hanem mert a magad módján teszed azt, ugyanis mindenki máshogy működik. Nem akarok semmiféle szabályok szerint élni, viselkedni, gondolkodni vagy megnyilvánulni – sokat olvasok/tanulok befolyásos gondolkodóktól, de csak azt fogadom el is, azt alkalmazom, ami nekem ül, megfelel. Nem biztos, hogy nekem is épp az fog működni, ami több ezer másik embernek. Ha a személyes fejlődés ház, akkor az önismeret a talaj, amin áll. 

large.jpg

 

Az egyik elsődleges célom most, hogy szeretnék megtanulni meditálni. Elképesztően faszcinál az elképzelése annak az állapotnak, ami a létezés egy más, intenzívebb és nyugodtabb dimenziójába juttat. Elizabeth Gilbert leírása fantasztikus volt az Eat, Pray, Love-ban arról, hogy ő ezt hogyan tapasztalta meg. Most pedig elkezdtem olvasni Eckhart Tolle – korunk egyik legismertebb spirituális gondolkodójának – könyvét, a Most hatalmát. Ez nem egy olyan könyv, amit az ember pusztán kikapcsolódás céljából olvas – nagy odafigyelést igényel és hagyni kell időt minden fejezetnek, hogy megemésszük, illetve hogy gondolkodjunk rajta, tanuljunk belőle. Az a fajta, amelyet biztos, hogy nem lesz elég egyszer elolvasni: ez inkább egy olyan útravaló, amit időről-időre előveszünk. Még csak néhány oldalt olvastam, de így is írnom kell róla, mert nagyon foglalkoztat a dolog.

large (1)
(forrás: Weheartit)

A diagnózis: gondolatfertőzés.

A gyógymód: tudatosítani a tényt, hogy nem vagyunk egyek az elménkkel, a gondolatainkkal.

Dióhéjban így is össze tudnám foglalni az alaptézisét a könyv bevezető részének. Az elménkkel való azonosulás képezi a legnagyobb akadályt a változás ígéretes úticélja felé, illetve – ahogy Tolle fogalmaz – a “megvilágosodás” állapota felé (ami a természetes állapota annak, amikor megéljük egységünk a létezéssel).

 • Létezés.. ez is egy tág fogalom. Az, hogy létezünk, nem azonos a gondolkodás képességével, ugyanis a létezés az “örök, mindig jelenlévő egysége az életnek” (az univerzális életnek, nem az individuálisnak). Aki olvasott már Walt Whitmant, annak ismerős lehet ez a koncepció (“..mert minden atom, mely enyém, éppúgy a tiéd is..”).
 • Az pedig, hogy azonosítjuk magunkat az elménkkel, azt eredményezi, hogy állandóan gondolkodunk – ami ugye olyasvalami, amit teljesen normálisnak tartunk. Normális, hogy folyton kattog az agyunk, hogy folytonos a zaj odabent és hogy a gondolatok folyamatosan áramlanak, mint a víz a folyó medrében: vad sebességgel, sokszor követhetetlenül. Ezt a folyamatot használta ki Virginia Woolf kedvenc írói technikájaként: a tudalatti áramlásának nevezik, vagy belső monológnak is – ő pont azt akarta megmutatni, hogyan is működik az emberi elme.
 • Megcáfolja Descartes híres állítását, mely szerint “Gondolkodom, tehát vagyok”, ugyanis nem a gondolkodás adja a létezés esszenciáját, ahogyan az identitásunkét sem. 
 • A saját elménk rabszolgái vagyunk – minden pozitív gondolkodás, életmódváltás témájában írt könyvnek ez az egyik alap koncepciója. Ha megfelelően használjuk a elménket, akkor csodás eszköz, viszont ha nem, könnyen destruktív lehet. DE! Itt nem arról van szó, hogy rosszul használjuk az elménket, hanem hogy egyáltalán nem használjuk – ugyanis az használ minket. (Buddha: “Rule your mind or it will rule you”) Ez az állítás mondjuk így elsőre elég abszurdan hangzik, nem? Hiszen már hogyne használnánk? De az, hogy képesek vagyunk alkotni vagy megfejteni valamit, még nem jelenti azt, hogy használjuk közben az elménk – ugyanis számára ezek “ösztönös” folyamatok, belé vannak programozva. 
 • Az egyik módja annak, hogy elcsendesítsük ezt a belső dumagépet az, ha elmerülünk valamilyen tevékenységben és teljesen arra az egy dologra fókuszálunk, kizárva minden mást (lásd: Flow állapot elérése).

Biztosan fogok még írni erről a könyvről, illetve Eckhart Tolle munkásságáról – és legfőképpen arról, hogy mit tanultam tőle. Ha érdekel a téma, amivel a könyv foglalkozik, akkor ajánlom beszerezni, alapdarab. Ha pedig van tapasztalatotok meditáció terén, osszátok meg velem kommentben – várom a tanácsokat, tippeket! Remélem jól indul a hónapotok! 🙂

 

You may also like...

0 Comments

 1. Ezért annyira felnézek rád.
  Ha kezdőknek ajánlani kéne egy könyvet és tanfolyamot, mit mondanál? Most rólam van szó.
  Szeretnék elindulni.
  Köszönöm

  1. Hanna, annyira örülök! 🙂 és köszönöm a pozitív visszajelzést, sokat jelent. Mivel magam is kezdő vagyok, nehéz jó tanácsot adnom. Az, aki rám nagy hatással volt abban, hogy tudatosítottam a személyes fejlődés fontosságát, az Elizabeth Gilbert (az Eat, Pray, Love illetve a Big Magic ugyanúgy meghatározó könyv volt számomra, bár utóbbi inkább a kreativitás kérdésében + minden előadása). Akiket még nagyon szeretek: Gretchen Rubin (a podcastját hallgatom, ő a boldogság témájában kutat) és Amy Young – a youtube csatornája motiváló és nagyon szórakoztató. Bár nem vagyok benne biztos, hogy erre gondoltál.. És ami a tanfolyamot illeti, mire gondolsz pontosan? Mert ugye ha az online kurzusokról van szó, akkor ott nagyon széles a skála attól függően, hogy mi érdekel. Remélem tudok majd segíteni.

   1. Ha jól olvasom Eat, pray love alapmű nálad 😉 most már kiveszem a könyvtárból.
    Ajánlanál egy Ted előadást, aki nagyon mély benyomást tett rád?
    A tanfolyamok terén szerintem egy mini (rövid) kéne bármilyen téma, csak h megízleljem.

    1. Az, tudom, hogy nagyon sokat hivatkozok rá, meg már alig van olyan poszt, hogy ne lenne benne legalább egy olyan mondat, hogy “Elizabeth Gilbert ezt írta/mondta..” 😀 lehet, hogy néha már idegesítően sokat említem, de imádom ezt a nőt, zseniális.
     Mivel nem tudok kiemelni egy Ted előadást, ezért íme néhány, amit nagyon szerettem:
     • Ken Robinson az oktatás és a kreativitás kapcsolatáról: http://bit.ly/MLwKdt
     • Susan Cain az introvertáltság szépségeiről: http://bit.ly/N5ne55
     • Gilbert, elmaradhatatlan: http://bit.ly/1ffXQ3A
     • és még ez nagyon jó, a megbánásról: http://bit.ly/1BkXyWz

     Ha rövidre vágysz, akkor ajánlom a Skillshare-t, mert ott vannak viszonylag rövid leckék videók formájában, vagy a hosszabbak is többnyire több rövid videóra vannak felosztva. És itt nincsennek kötelező feladatok sem – elég ha hallgatod és jegyzetelsz 🙂 Én itt főleg olyanokat néztem, amik kreatív írással kapcsolatosak, hogy hogyan épül fel egy jó történet például. Mint ez: http://skl.sh/1UfrWJd vagy ez: http://skl.sh/1UfrcUp 🙂

     1. Zseniális, köszönöm, hogy időt szántál rám! Megnézem őket 😉

 2. Köszönöm a tippet! Már két szakmai onkine kurzusra is feliratkoztam, de ez bővülni fog. Örülök, hogy te is komolyan fgolalkozol az önfejlesztéssel. Baromi sok haszna van!

  1. Igazán nincs mit! 🙂 remek. Én is folyamatosan csinálom őket, elég addiktív tud lenni, ha az ember egyszer elkezdi. És igen, én is úgy érzem, hogy rendkívül sok és pozitív hatása/haszna van. 🙂

 3. […] pedig Eckhart Tolle bölcs tanításai jutnak eszembe: van elméd, de nem vagy egy az elméddel (you have a mind, but you are not your mind), ahogyan nem vagy egy a gondolatokkal sem, amiket (nem tudatosan) az elméd képez. Akit érdekel […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.