Önfejlesztés Soul Food Tudatos élet

The importance of failure

The importance of failure is crucial in my life. If there wasn’t a failure, some kind of bad experience, a big decision and the change that comes along with it, probably this blog wouldn’t even exist. Or if it would (the thought of it always excited me), I’m sure I wouldn’t be so passionate and devoted about it. Now, I think about failure as the best thing that could’ve happened to me so far. Of course it wasn’t always that way. Not a bit at the beginning, when I felt the clear opposite of it, that this is just the worst thing ever. But back then, I didn’t see all the connections, the lesson that comes with it, and most importantly: the PATTERN of the whole failure process and the place of this pattern in a bigger, even more complex system. Because even if it may sounds absurdly, failure (and its whole process) is perfectly SYSTEMATIC. Understanding this very fact helped me to have a different, fresh view on this negatively connoted phrase or phenomenon. Obviously, the negativity around it is clearly understandable: failure is never pleasant, even more, it can hurt like hell. It has the power to turn everything upside down. Your whole life so far.

But what matters here is how we react to failure, how we give in (or if we give in at all) and whether we do learn our lessons? This is the kind of situation, when we are capable of the most radical, biggest and riskiest changes and decisions. So use your failure wisely.

I like to imagine the concept of failure as a wave in the continuous heave of the endless ocean. When you see the huge, dangerous wave coming in your way, you don’t let it drift you away. Rather, you try to own it. You may ask: how? You are a surfer. And that dangerous wave in front of you is just a challenge. You ride the wildest of waves and enjoy the adrenaline beating in your veins. We are all surfers in the ocean of life – or, life is the ocean itself. Sometimes due to a storm or some other external factors (forces that you can’t control) the waves are more dangerous than ever before – but you have to face them in order to stay on the surface: that’s the only way to become a champion. That’s the only way you can survive. And even if we cannot learn how to love these forces; we can learn how to own them and be comfortable with them. 

SurferMan


A kudarc, sikertelenség az életemben kulcsfontosságú. Ha nincs kudarc, valamilyen rossz tapasztalat, egy nagy döntés, illetve az azzal járó változás, akkor valószínűleg ez a blog sem létezne. Vagy ha létezne is (a gondolat mindig foglalkoztatott), szinte egész biztosan nem csinálnám ekkora szenvedéllyel. Most, úgy gondolok a kudarcra, mint az egyik legjobb dologra, ami történhetett velem. De persze ez nem volt mindig így. Az elején kicsit sem. Akkor pont az ellenkezőjét éreztem, azaz hogy ez a lehető legrosszabb dolog. De akkor még nem láttam át az összefüggéseket, a vele járó leckét, de talán mindenekelőtt: a MINTÁT, ahogy a kudarc folyamata fel van építve és azt, hogy ennek a mintának hol a helye egy nagyobb, összetettebb rendszerben. Ugyanis bármilyen abszurdan is hangzik, a kudarc (illetve ami megelőzi és követi, tehát az egész folyamat) nagyon is SZISZTEMATIKUS. Ennek a megértése segített abban, hogy teljesen máshogy lássam ezt az egyébként kifejezetten negatív konnotációval bíró kifejezést, jelenséget. Nyilván érthető ez a sok negativitás körülötte: a hibázás, a kudarc sohasem kellemes, sőt, átkozottul tud fájni. Képes a feje tetejére állítani mindent. Az egész addigi életed.

De ami végül itt is számít, hogy hogyan reagálunk rá, hogyan adjuk meg magunk neki (vagy hogy megadjuk-e egyáltalán), és hogy tanulunk-e belőle valamit? Ez az a helyzet, amikor a legradikálisabb, legnagyobb, legrizikósabb változásokra, döntésekre vagyunk hajlamosak. Szóval használd a kudarcod okosan. 

Szeretek úgy gondolni a kudarcra, mint egy hullámra a végtelen óceán folyamatos hullámzásának folyamatában. Amikor látod közeledni azt az óriási, veszélyes hullámot, nem hagyod, hogy csak úgy magával sodorjon. Nem. Inkább megpróbálod uralni. Hogy hogyan? Úgy, hogy szörfös vagy. Az a veszélyes hullám is csak egy kihívás. Meglovagolod deszkáddal a legvadabb hullámokat is, és élvezed, hogyan lüktet az adrenalin az ereidben. Mi mind szörfösök vagyunk az élet óceánjában – az élet maga az óceán. Néha vihar vagy más külső tényező hatására (erők, melyeket nem tudsz kontrollálni) a hullámok veszélyesebbek, mint máskor – de szembe kell szállnod azokkal is, hogy a felszínen maradj: csak így lehetsz bajnok. És ami mégfontosabb: csak így úszhatod meg élve. És ha megszeretni nem is tudjuk a kedvezőtlen erőket; de uralni igen.

Impossible-Quote-42-1024x621

You may also like...

0 Comments

  1. […] a gondolataim – kíváncsi voltam, hogy mi lehet belőle. A blog indulása előtt volt egy olyan időszakom, amikor úgy éreztem, hogy korlátozom saját magam azzal, hogy olyasvalamibe ölöm az időm és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.